Fortsatt sliter de med å finne ut om en toåring fra Hadsel i Nordland har fått i seg den samme E. coli-bakterien som har rammet syv familier hittil i år, skriver Aftenposten.no.

Og selv om de skulle finne den, er det høyst usikkert om de klarer å finne ut hvor den kommer fra.

Les også: – Verre enn nålen i høystakken

– Det er mystisk, det hele. Vi er ikke veldig optimistiske. Men vi setter inn et forsøk til. Vi vil gjerne finne svaret, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

En 11 år gammel jente fra Bergen er bekreftet smittet av E. coli O157-bakterien. Jenten ble innlagt på Haukeland Universitetssykehus i februar, men er nå helt frisk. Tidligere i mai ble det klart at en tenåringsjente fra Hordaland hadde den samme bakterien. Dermed er det nå påvist to tilfeller i fylket, og tilsammen syv tilfeller på landsbasis.

Helt siden februar har laboratoriene lett etter den ene utgaven av bakterietypen O157.

– Vi mistenkte at dette tilfellet hadde med utbruddet å gjøre allerede da. Vi har jobbet med prøvene siden da. Men det er en veldig vanskelig bakterie å påvise, og vi måtte ta i bruk en ny metode for å få det til, sier Aavitsland.

Metoden går ut på å bruke små magnetiske kuler for å trekke til seg de aktuelle bakteriene. Veterinærinstituttet har tidligere brukt metoden for å teste matvarer. Men den har ikke vært brukt på avføringsprøver fra mennesker før. Mattilsynet sikret seg matvareprøver og gjorde intervjuer med jentas familie i februar. Dette skal nå analyseres sammen med de andre prøvene i håp å finne en fellesnevner.

Mandag setter Folkehelseinstituttet og Mattilsynet inn nye krefter for å prøve å finne smittekilden.

– Vi holder på så lenge det er håp om gjennombrudd, sier Aavitsland.

En liten gutt døde i januar etter å ha blitt smittet av bakterien. Seks andre barn har også fått påvist den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom, men alle barna er nå utskrevet fra sykehus.

SJELDEN BAKTERIE: E. coli-bakterien som har rammet syv familier hittil i år.
Lene Solbakken, Folkehelsein.