Lørdag kveld 23.20. Straume terminal er nesten helt tom. Bare en godt voksen dame sitter under de gule lampene og venter på siste buss til sentrum. Men så ramler plutselig en guttegjeng ut fra buskene ved siden av senteret. Tilsynelatende fra intet rusler de ned mot terminalen. En av dem har med seg proviant. Siste rest av kartongvinen skal få bli med på turen. Utekvelden har offisielt begynt.

Ikke redd

I minuttene før bussen går fylles busstoppet opp. Lange, strømpeløse bein i høyhælte sko flørter med langt mer påkledde gutter. Stemningen er god, og gjengene er fremdeles stødige på beina. Det er mange timer til de høye skoene skal ofres for kald brostein mot bare bein. Mange øl skal drikkes før unge jenter ber politiet kjøre dem hjem fordi de er redde og ikke har råd til taxi.

— Vi skal kunne kle oss som vi vil. Det blir helt feil argument. Det er voldtektsmennene som er problemet, ikke oss, sier Maren H. Johannessen. Hun sitter i minikjole på boksen over hjulet på den fulle bussen og ser oppgitt ut. Nittenåringen har fått med seg de siste dagenes debatt om hvordan unge kvinner oppfører seg på byen, og mener at den har tatt helt feil vei.

— Det er ikke vår skyld hvis vi blir voldtatt. Jeg har vast gjennom sentrum full og alene flere ganger. Da har jeg ikke vært redd. Men når jeg blir edru tenker jeg jo at det ikke er så lurt.

Holder sammen

Mens bussen nærmer seg sentrum legger Victoria Ådland (18), Cathrine Elise Rødseth (20) og Charlotte Bruvik (18) siste finpuss på sminken. På et dobbeltsete sitter de tre halvveis oppå hverandre og sender rundt en pudderkost.

De er opptatt av at jenter skal ta vare på hverandre når de drikker.

— Hvis en venninne blir for full, drar vi hjem sammen. Vi sender aldri noen hjem alene, sier Ådland.

Sammen føler de seg sterke. Men de tror også at hvordan de kler seg kan påvirke hvor trygge de er.

— Vi tenker jo på at det ikke er lurt å ta på det korteste miniskjørtet når man skal på byen, sier Bruvik. Venninnene nikker samtykkende.

— Men det er dumt at vi ikke kan kle oss som vi vil, sier hun.

Bussen er fremme, og jentene småløper ut. Torgallmenningen er nesten tom, men fra utestedene høres tunge bassrytmer og glade hyl.

Ikke råd til taxi

— Man skjønner ikke hvor mange som er på byen før utestedene stenger. Da blir det plutselig fullt av folk, sier innsatsleder ved Bergen sentrum politistasjon, Frank Listøl. Han vet godt hva debatten rundt jenters trygghet dreier seg om.

— Det er klart at vi ser folk som er overstadig beruset. I løpet av en kveld i helgene ser vi jenter som er for fulle til å ta vare på seg selv. De bærer de høyhælte skoene fordi de ikke klarer å gå i dem lenger, og noen legger seg til å sove på et busstopp eller under et tak. Da er de utsatt for at gutter kan utnytte situasjonen, sier han.

De aller fleste jentene Listøl ser holder imidlertid sammen. De som ikke gjør det, spør gjerne politiet om råd.

— De lurer for eksempel på om det er trygt å gå over Nygårdshøyden alene. De er veldig bevisste på å unngå farlige situasjoner, men vil ikke bruke penger på drosje, sier han.

Selv om Listøl mener at Bergen er en trygg by å ferdes i, fraråder han jenter å gå alene hjem.

— Bruk heller noen hundre kroner på taxi. Jenter bør holde sammen, og planlegge returen fra byen, sier han.

Ensomme vandrere

Rett før klokken tre fylles plutselig gatene. Fra Bryggen og hele veien til Vestre Torggate koker det av kebaber, klining og halvspiste hamburgere.

— Jeg skal på nachspiel! roper en jente glad inn i telefonen. To venninner skipper syngende nedover Torgallmenningen.

Utenfor Burger King stuper plutselig en jente i bakken med hodet først. I løpet av sekunder er hun omringet av fremmede jenter.

— Går det bra? Snille hender stryker henne bekymret over håret, og passer på at hun klarer seg.

Jenter som sitter eller står alene, blir umiddelbart kontaktet av omsorgsfulle fremmede. Men ingen snakker med de ensomme jentene som marsjerer alene hjem, med stive blikk. Med faste grep rundt veskene, og med mobiltelefonene klistret mot øret, unngår de øyekontakt med forbipasserende.

En av dem strener utstøtt over Torgallmenningen i stroppeløs minikjole. De bare armene og beina ser kalde ut. Likevel lar hun skinnjakken henge fra veskestroppen.

Hun klarer i det minste fremdeles å gå på stilettene sine.

Angrer på sex i fylla

- Én av tyve jenter får en litt feil inngang til voksenlivet, sier Arvid Skutle i Bergens- klinikkene.

Stiftelsen Bergensklinikkene har samlet inn data om ungdom i Bergen og rus i en årrekke. I 2010 oppga 6 prosent av de 16 år gamle jentene at de hadde hatt ufrivillig sex eller sex som de angret på som en følge av at de hadde drukket for mye alkohol.

- Det er ikke en ubetydelig prosentandel. Det betyr at én av tyve jenter får en litt feil inngang til voksenlivet, sier forskningssjef i Bergensklinikkene, Arvid Skutle.

Tallet har vært stabilt over flere år, til tross for at studien viser at unge generelt drikker stadig mindre.

- Dette dreier seg om jenter som drikker så mye at de får en nedsatt vurderingsevne, og de vanlige varsellampene er ikke lenger til stede, sier Skutle.