• Vi har ingen holdepunkter for at de omtalte produktene finnes i Norge og ser foreløpig ingen grunn til å be folk holde seg unna kinesisk ris, sier rådgiver Aslaug Hagen i Mattilsynet.

I går ble det kjent at Greenpeace har funnet produkter med spor av ulovlig genmodifisert ris fra Kina i Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Blant de fem produktene som Greenpeace navngir, er risnudler fra Amoy. Sauser og nudler av samme merke selges også i Norge.

— Potensielt dødelig og det skumleste jeg har sett til nå, sier Ian F. Pryme, professor i biomedisin ved Universitet i Bergen.

Allergisjokk

Ettersom risen nå er funnet i internasjonale produkter i EU-land, er det sannsynligvis også i Norge, mener professor Pryme. - Risen er genmanipulert ulovlig, og inneholder et protein som er veldig sterkt allergifremkallende. I verste fall kan det fremtvinge anafylaktisk sjokk, noen ganger med dødelig utfall, sier han.

Det farlige proteinet, Cry1Ac, er giftig og allergifremkallende, og ikke godkjent i menneskeføde. Dyreforsøk har avdekket at proteinet binder seg til tarmene i mus og utgjør en klar helsefare.

Kan ikke teste

Aslaug Hagen understreker at Mattilsynet ikke sitter med informasjon om hvilken genmodifisert risvariant som er påvist, annet enn at den ikke er godkjent verken i Norge eller i EU og at den derfor er ulovlig å omsette.

— Skal vi forbrukere for sikkerhets skyld holde oss unna kinesisk ris?

— Hvis mot formodning det skulle finnes produkter med denne risen i Norge, er det ikke nødvendigvis helserisiko forbundet med å spise den, sier Hagen. - Men siden vi ikke har noen informasjon om denne ristypen, er det heller ikke mulig å foreta en helserisikovurdering av den.

EU-kommisjonen har sendt brev til kinesiske myndigheter for å få mer informasjon og Norge deltar på de EU-møter hvor denne saken diskuteres.

Mattilsynet kan foreløpig ikke teste matvarer i norske butikker for innhold av denne ristypen.

— Vi forventer å få informasjon om metodene som er brukt og da vi vil også vurdere om vi skal igangsette kontroll i Norge, sier Hagen.

- Vær varsom

Professor Pryme ved UiB mener kinesiske risprodukter på det norske markedet bør testes så snart som mulig, og støtter Greenpeace i kampen mot ulovlig mat.

— Man må være litt forsiktig så man ikke skremmer vettet av folk. Hvis folk slutter å spise ris, er det ikke bra, sier han.

Likevel mener han det er grunn til å være varsom, dersom en har allergi i familien. Man bør også være forsiktig overfor små barn, mener han. Trygge alternativer finnes. Ris dyrkes i minst 114 land, og foreløpig er det farlige proteinet kun funnet i ris fra Kina. Faren for spredning er imidlertid stor.

— Frø blandes, og hvis de som er genmodifisert vokser raskere, blir det stadig mindre av den normale, gode risen, sier professoren.

ADVARER: Professor Ian F. Pryme advarer mot genmodifisert ris som er funnet i en rekke europeiske land. Risen inneholder et protein som er veldig sterkt allergifremkallende. I verste fall kan det fremtvinge anafylaktisk sjokk. ARKIVFOTO: ATLE INGEBRIGTSEN