• Jeg har ingen tiltro til måten politiet i Austevoll undersøkte dødsfallet til min datter, sier Edvard Sverre Bjørgen (89).

— Jeg ble aldri avhørt, det ble heller ikke noen andre. Saken ble altfor raskt avsluttet etter min mening. Det har jeg også sagt til politiet.

Historien rundt dødsfallet til Bente Bjørgen og hennes forhold både til den siktede 61-åringen, og senere til Asbjørn Hvidevold, er blitt fremholdt som sannsynlig motiv eller bakteppe for drapet.

Nytt sjokk for faren

For 89 år gamle Edvard Sverre Bjørgen, far til Bente Bjørgen, ble tirsdagens drap nok et hardt slag. Bjørgen bor alene på Halsnøy, seks-sju kilometer fra drapsstedet og kjenner Hvidevold som forretningspartner til sin avdøde datter.

I likhet med Hvidevold ble Bente Bjørgen født på Halsnøy. Hun hadde vært til sjøs, før hun fikk jobb i Austevoll og bosatte seg der. Her kom Bjørgen i kontakt med den siktede 61-åringen og var i flere år på 1980-tallet samboer med ham.

Etter at de to gikk fra hverandre, oppsto det krangel om en skøyte de hadde skaffet seg. Skøyten ble fraktet frem og tilbake mellom Halsnøy og Austevoll av partene.

Kjøpte utested

Senere jobbet Bjørgen på Leanaustet Mat & Vinstove på Storebø. I 2002 ble driftsselskapet lyst ut for salg.

Asbjørn Hvidevold hadde lenge drevet et utested i Drammen og var nylig hjemvendt til Halsnøy. Han fattet interesse for utestedet på Storebø og fikk Bente Bjørgen med seg på å overta.

Faren advarte mot å gå inn på eiersiden:

— Du må gjerne jobbe der, men ikke sette deg i gjeld for å være medeier, sa jeg. Så ble det likevel til at hun lånte 400.000 kroner og investerte i Leanaustet, forteller Bjørgen.

Bente Bjørgen drev stedet sammen med Asbjørn Hvidevold i vel et år før hun ble funnet druknet ved Storebø kai, like ved Leanaustet. Hun var da 48 år gammel.

Kort tid etter gikk driftsselskapet konkurs. I dag er Leanaustet i drift igjen.

Bjørgen var samboer med sin forretningspartner. 61-åringen skal den gang ha oppsøkt Hvidevold og bedt ham behandle eksen skikkelig.

Motivet i Austevoll?

Far til Bente Bjørgen er enig i at motivet for drapet må ligge i Austevoll;

— Jeg kan ikke se det på noen annen måte, sier han.

Påtalemyndigheten er svært forsiktig med å si noe om mulige motiv.

— Har noen av de siktede beskyldt avdøde for at 61-åringens eks-kjæreste døde?

— Det kan jeg ikke kommentere, sa politiadvokat Kjetil Kvalvik til det fremmøtte pressekorpset i Bergen tinghus lørdag formiddag.

Overfor Bergens Tidende sier Kvalvik at både far og sønn har dratt frem eksens dødsfall som bakgrunn for ugjerningen.

— De gir uttrykk for at alt ikke er kommet frem rundt dette dødsfallet, sier han.

Lensmannen i Austevoll vil ikke uttale seg om drukningen i 2003. Avdøde ble obdusert og politiet konkluderte med at det ikke hadde skjedd noe kriminelt. Hvordan hun havnet utfor kaien var ikke mulig å fastslå.

CAFEEN: Denne cafeen drev drapsofferet tidligere. Bente Bjørgen lånte penger og investerte i cafeen. Sammen drev de stedet i ca. ett år; til hun døde.