- Det var nok ikke tilfeldig at disse jentene fikk sex-tilbud. Mennene vet hvordan de skal plukke dem ut, sier Utne Berg.

Bergens Tidende fortalte i går historien om barneskuespillerne som spilte gateteater på Torgallmenningen.

To jenter på 13 og 14 år spilte prostituerte, og ble kontaktet av menn som ville kjøpe sex. Jentene ble rystet. Men slikt er altså ikke uvanlig, ifølge Utekontakten.

Tilbyr penger og alkohol

— Mennene oppsøker offentlige steder, som kjøpesentre og spillehaller, og kontakter gjerne jenter og gutter de ser virker usikre, sier lederen for Utekontakten til Bergens Tidende.

Det finnes ikke tall på hvor mange barn og unge som prostituerer seg i Bergen, men Utekontakten jobber opp mot ungdom i risikosonen. Det kan være jenter og gutter som lever i en vanskelig livssituasjon og har vært utsatt for overgrep, og derfor er usikre på seg selv.

Noen tilbringer mye tid på offentlige steder, og kan være et lett bytte for overgripere som gir dem oppmerksomhet.

I Bergen er det flere ferske dommer der overgripere har sirklet rundt på offentlige steder og tilbudt barn og unge penger eller alkohol før de har forgrepet seg på dem.

- Jeg beklager

Senest for en uke siden ble en 57-åring dømt til syv års fengsel i Bergen tingrett for overgrep mot fem gutter i alderen 11 til 14 år.

Ifølge dommen møtte han flere av barna på Bystasjonen og forsynte dem med hasj, alkohol og penger for å skape et avhengighetsforhold.

— Jeg blir helt uvel, sier Trude Drevland, byråd for helse og omsorg.

Hun reagerer sterkt på saken i gårsdagens BT om sex-kjøperne som tok kontakt med de unge jentene.

— Jeg beklager på vegne av bergenserne. Jeg hadde et håp om at vi ikke var innhentet av de verste holdningene her i Bergen, sier Drevland til Bergens Tidende.

Bergen kommune arbeider nå med en plan som angår vold mot kvinner og barn. Ett av flere sentrale temaer i planen, som er klar på nyåret, er informasjon og forebygging blant ungdom.

— Det er viktig å ivareta ungdommene, sier Drevland.

- Ikke lukk øynene

Et av målene med kommunens plan er å skaffe mer pålitelige tall over antall barn og unge som er i faresonen i Bergen.

— Synlig politi i sentrumsgatene er et av tiltakene som er iverksatt blant annet for å skremme bort sex-kjøpere. I tillegg gjør Natteravnene et godt arbeid med ungdom i faresonen, sier Drevland.

Hun ber også folk flest om å engasjere seg.

— I slike saker er vi avhengige av at folk ikke lukker øynene, men melder fra til kommunen hvis de er bekymret for noen. Vi har et godt samarbeid med politiet, men vi er til å stole på hvis noen vil kontakte oss anonymt. Vi er ikke angivere, sier Drevland.