• Den eneste gleden jeg har her i Mårdalen, er det flotte grantreet. Nå skal de ta det fra oss. Det gjør meg trist og lei, sier Edith Kalve (82).

Hva mener du om trefellingen? Si din mening her!

Edith Kalve (82) rister på hodet og ser tankefullt ut av vinduet og bort på den 20 meter høye granen utenfor stuevinduet i blokkleiligheten i 2. etasje i Mårdalen i Fana.

For 32 år siden var Edith med på å plante den staselige granen. Mandag morgen skal fylkeskommunen felle treet for å gi det i gave til Edinburgh i Skottland. Edelgranen fra Fana skal bli julegran i den skotske hovedstaden. Det er tradisjon for at Hordaland fylkeskommune sender over en stor gran til vennskapsfylket i vest. Men denne gang skaper vennskapsgaven sorg og fortvilelse i nærmiljøet som har hatt så stor glede av grantreet.

— Blir skuffet og trist

Edith forteller til Bergens Tidende at hun og flere andre i den syv etasjer høye kommunale boligblokken med 64 leiligheter var med på å plante treet som nå skal felles.

  • Vi var nettopp innflyttet i boligblokken for 32 år siden, forteller Edith.

— Det var lite vegetasjon rundt blokken, og vi ønsket å pynte med trær. Jorden der vi plantet grantreet, var så skrinn at vi måtte skrape sammen jord og gress fra hele området slik at det ble jord nok. Men til tross for den skrinne jorden, har treet vokset seg stor og flott, sier hun.

— Jeg synes de bør la treet stå. Treet er den eneste gleden jeg har her i Mårdalen, så jeg blir veldig skuffet og trist ved tanken på at det skal fjernes, sier Edith.

- Flertall for å beholde

Hun får støtte av sin snart 92 år gamle nabo, Clara Hatlem som bor en etasje over Edith.

— Jeg vil kjempe for at granen skal få stå, sier Clara som flyttet inn i blokken for seks år siden. Hun forteller at for kort tid siden ble det holdt et møte for dem som bor i blokken.

— Minst 20 beboere var til stede på møtet. Da var det et klart flertall som ønsket at treet skulle skånes. Bare én møtedeltaker gikk inn for å felle treet, sier Clara.

— Jeg har snakket med mange i blokken om treet. Mitt bestemte inntrykk er at det bare er noen få, men ikke alle, i første etasje som ønsker treet vekk. Alle vi andre ønsker at det skal få stå, sier Clara.

For sent å redde

Men det er trolig for sent å redde treet. Fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen i Hordaland fylkeskommune, sier til Bergens Tidende at det ikke er tid til å finne et annet tre.

— Dessverre for dem som ønsker at treet skal stå, må jeg si at det er for sent å finne et annet tre. Jeg håper det ikke gjør for vondt for beboerne som ønsker at treet skal få stå. Men for at treet skal rekke frem i tide, må det hogges mandag, sier Nilsen.

Tradisjonen tro har skolebarn i Edinburgh deltatt i konkurranse om den beste skolestilen om Hordaland. Vinneren med familie blir invitert til Norge for å delta i fellingen av treet. Og de blir til stede når representanter for Hordaland fylke er med på å tenne julegranen.

- En staselig slutt

— Er du kjent med at det er stor motstand mot å felle grantreet?

— Nei, det visste jeg ikke noe om før BT nevner det for meg. Ikke noe varer evig, og før eller siden må grantreet i Mårdalen også gi tapt for naturens gang. Jeg håper det kan være en trøst for dem som er lei seg for at treet felles, at det får et flott endelikt. Det får en staselig slutt fordi det pyntet og opplyst med juletrebelysning vil glede mange tusen barn i Edinburgh sentrum i dagene frem til jul, sier Tom-Christer Nilsen.

Han regner med å være til stede sammen med blant andre den skotske familien når motorsagen sender den staselige, 20 meter høy grankjempen i bakken mandag morgen.

SINTE OG TRISTE: - Grantreet må få stå, ber Clara Hatlem og Edith Kalve.
MARITA AAREKOL