– Jeg har hørt fra helsepersonell at dette skal ha skjedd i Bergen, sier fylkeslegen i Hordaland, Helga Arianson.

Myndighetene har bestemt at risikogrupper først skal få tilbud om vaksine. Dette er grupper av befolkningen som har økt risiko for komplikasjoner og død av sykdommen.

Gravide, hjertepasienter, personer med astma eller diabetes er blant dem som er i denne gruppen. Etter at disse er vaksinert vil resten av befolkningen få tilbudet.

— Vent på tur

Fylkeslegen understreker hvor viktig det er at reglene overholdes.

– Folk må vise forståelse for denne prioriteringen, og ha solidaritet med dem som faktisk er i størst risiko. Man må vente med å stille opp til vaksine før ens tur kommer, sier Arianson.

Hun advarer sterkt mot å snike i køen.

– De som er i risikogruppene er mest utsatt for et alvorlig sykdomsforløp og trenger beskyttelsen mest av alle. Derfor må de få vaksinen først.

Vaksinasjonssystemet er i stor grad bygget på tillit.

– Det er ikke lagt opp til at helsepersonellet skal kontrollere de som kommer, forteller Arianson.

Det bekreftes av informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad. På vaksinestasjonen i Fyllingsdalen har de hengt opp store oppslag som informerer om hvem som er i risikogruppene.

– Folk blir bedt om å definere hvilken risikogruppe de tilhører når de kommer inn, men vi har ikke lagt opp til grundig dokumentasjon, sier Rastad.

- Trist hvis noen bløffer

Det henger sammen med kapasitet.

– Det er en voldsom jobb å sette 1000 vaksiner i løpet av en dag. Skulle vi hatt andre kontrollrutiner ville det vært enda vanskeligere å gjennomføre.

Første dagen ble 1000 personer vaksinert og fredag var det enda flere.

– Jeg kan ikke garantere at noen av disse ikke har tilhørt risikogruppene, men vårt inntrykk er at dette har gått greit.

– Hvis noen har bløffet synes jeg det er trist, legger han til.

Noen av de fremmøte er blitt sendt hjem uten vaksine etter å ha fortalt at de ikke tilhørte risikogruppene.

– Mange har hatt behov for å diskutere hvorvidt de tilhører en risikogruppe. Da anbefaler vi folk å ringe informasjonstelefonen til kommunen.

Han legger til at mesteparten av vaksinene er distribuert videre til fastlegene, som kjenner pasientene sine.

Vanskelig å kontrollere

— Den opprinnelige planen var at fastlegene skulle stå for vaksinasjon av risikogruppene. De kjenner pasientene og har tilgang til pasientjournalene, sier Øistein Søbstad, smittevernoverlege i Bergen.

Etter at en ny pandemiforskrift fra Helse- og omsorgsdepartementet ble gjeldende 5. oktober ønsket flere fastleger å reservere seg mot å uføre vaksinasjonen.

— Flere var skeptiske til et nytt nettbasert registreringssystem for pasientene. Dessuten ville vaksineringen nå føre til et økonomisk tap siden fastlegene ikke kunne ta seg betalt som vanlig, sier Søbstad.

Han har selv tenkt at sniking kan bli et problem når kommunen skal stå for vaksinasjonen, men sier det er vanskelig å bruke ressurser på å kontrollere pasientene.

— Dette systemet baserer seg på tillit.

Fremskynder vaksinering

På grunn av økt smittetrykk er det flere kommuner som nå startet vaksinering tidligere enn planlagt. Blant dem er Osterøy og Kvinnherad.

– Vi har hatt krisemøte i dag og er blitt enige om å starte opp vaksineringen av risikogrupper mandag i uken som kommer, sier Torstein Ljones, smittevernlege i Osterøy kommune.

Den opprinnelige planen var å starte vaksinering av personer i risikogrupper først i uke 45. – Vi ser at det kanskje kan være litt for sent, sier Ljones.

Mandag kan derfor gravide bli vaksinert på Valestrand legekontor eller Lonevåg helsestasjon.

Vil sjekke at kommunene går i gang

Fylkeslegen har ikke oversikten over hvordan det ligger an med vaksinering i alle kommunene, men har en sterk oppfordring:

– Alle kommuner skal ha fått vaksinen nå, og vi regner med at de så fort som overhodet mulig tilbyr dette til befolkningen i sin kommune.

– Det er viktig at kommunene ikke drøyer mer enn absolutt nødvendig, og jeg regner med at alle kommer i gang i løpet av neste uke. Vi ser at flere og flere får svineinfluensa, og da er det viktig at risikogruppene får dette tilbudet så raskt som overhodet mulig.

Kommuner som ikke snur seg rundt, vil bli kontaktet av fylkeslegen.

– Får vi høre om kommuner som utsetter dette, vil vi ta kontakt og be dem revurdere.

REAGERER: Fylkeslege Helga Arianson advarer folk mot å snike i vaksinasjonskøen.ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN