• Se, den bøtten med fisk. Han biter sannelig ikke dårlig der ute.

RAGNHILD HOV

Ove Haukedal nyter øyeblikket der han kikker ned på fangsten som er resultatet av noen få kast med snøret en formiddagstime på vågen utenfor Askvik kai i Os.

John Husabø er ikke mindre fornøyd med fisketuren. En torsk bet på sluken hans. Er han heldig, kan han vinne i klassen for største fisk.

Det er formiddag, overskyet, vindstille og litt regn i luften.

— Det ideelle fiskevær, sier Aagot Bahus mens hun smiler tilfreds.

Aktivitetsavdelingen og brukerne på Askviknes voksenpsykiatriske senter (VPS) i Os har invitert til fiskefestival og BT har fått være med.

For tiende gang

Vi er ikke de eneste gjestene. I tillegg til brukere og beboere på Askviknes, er det er også kommet besøkende fra flere bydeler i Bergen, Os, Austevoll og Samanger.

Foruten at de liker å fiske og være ute i godt selskap, har de alle det til felles at de har en tilknytning psykiatrien, enten som brukere, pårørende eller ansatte.

I år er det tiende gang fiskefestivalen på Askviknes arrangeres. Og for mange av dem som har vært med, er den blitt en tradisjon å være til stede.

— Noen fisker er jeg ikke. Og egentlig har jeg litt angst på sjøen. Men fiskefestivalen må jeg bare være med på, forteller Sølvi Eliassen. Den blikkstille sjøen frister. Hun går uten fiskestang om bord i den største motorbåten.

85 deltakere var påmeldt til festivalen. Men da startskuddet gikk klokken 10 på formiddagen, kom det også 20 etteranmeldte deltakere.

Kø til båtene

Ikke rart det ble kø når båten skulle ut på fjorden.

Ole Kleivedalen er en av veteranene på fiskefestivalen, etter at han i en periode bodde på Askviknes i flere år. Han foretrekker likevel å bli værende på land .

— Behandlingen jeg fikk her hjalp meg så godt, forteller han.

Nå bor han i Bergen, men fiskefestivalen gir ham en anledning til å komme på besøk.

Egentlig er det veteranbiler og motorsykler som er han store interesse, sier han og forteller stolt at han hjemme har en 58 modell Tempo Swing motorsykkel 175 kubikk og en 1964 modell Hillmann super.

Atle Scholz har også stått over fisketuren. Han har funnet sin egen måte å protestere mot det han kaller tvangsmedisineringen innen i norsk psykiatri og bærer en liten plakat rundt halsen hvor det står: Stopp tvangssprøytene.

Gledeshyl

I en av båtene som har mannskap fra den psykiatriske avdelingen fra Haukeland Universitetssykehus, høres gledeshyl. De er kommet over en makrellstim og haler opp den ene fisken etter den andre.

Båtlaget øyner muligheten for at premier kan vente på land.

Men tilsynelatende forsvinner både makrellstimen og fiskelykken når BT nærmer seg for å forevige begivenheten. Og før fiskerne vet ordet av det, er den tilmålte konkurransetiden slutt og varm lapskaus venter til alle på land.

Med middagen følger også premieutdelingen.

Og for storfisker Ove Haukelands del gikk det akkurat som han hadde håpet.

Prisen for største fangst ble hans.

NESTEN GEVINST: Torsken John Husabø tok, veide halvannen kilo, bare noen få gram for lite til at han fikk prisen for festivalens største fisk. Bak ham går Bodil Flagtvedt som var med på fisketuren. <br/>Foto: MARITA AAREKOL
TIL FJORDS: Forventningsfulle festivalfiskere på vei ut på fjorden.
FORNØYD: John Husabø og Ove Haukedal er fornøyd med fangsten de klarte å hale i land under fiskefestivalen på Askviknes i Os.