• Kvinnen som ble funnet død på Møhlenpris, ble offer for systemsvikt og skjødesløshet fra politiets side.

Har du tips i denne saken? Kontakt oss på telefon 02211 eller epost: tips@bt.no

Det mener lederen av Landsforeningen mot stoffmisbruk (LMS) i Bergen, Kari Edvardsen.

**Les også:

— Politiet burde skamme seg**

— Politiet må være mer ydmyke når de får meldinger om rusede personer som nærmest er bevisstløse. De kan gjerne være døden nær, på vei inn i en tilstand der de bare sovner og så dør, sier Edvardsen.

- Ring 113!

LMS-lederen presiserer at hun på ingen måte klandrer de to som ringte politiet på nødnummeret 112 og ga beskjed.

— De gjorde det beste de kunne, og trodde vel at politiet skulle ordne opp. Men min erfaring med politiet er dessverre at du treffer på en del som ikke tar slike meldinger alvorlig, spesielt når det gjelder de svakeste i samfunnet. Ambulansene har jeg bare gode erfaringer med, sier Edvardsen, som også snakker på bakgrunn av de mange samtalene hun som LMS-leder har med pårørende.

**Les også:

113-samtale kunne reddet Katrine**

— Hva skal man gjøre da, hvis man kommer over en forkommen person?

— Ring 113! Ambulansetjenesten vet hvor alvorlig slike situasjoner kan være. Det er bortkastet å ringe politiet, raser Edvardsen.

Får støtte

Oppfordringen om å ringe 113 støttes av Roy Inge Holtet, avdelingsleder ved Bakkegaten bo- og omsorgssenter i Sandviken. Det er et Frelsesarmeen-tilbud for alle rusavhengige over 18 år, med 35 faste plasser og fire såkalte omsorgssenger til akutt bruk.

Også Holtet understreker at han ikke vil klandre de to som varslet politiet om den hjelpeløse kvinnen på Møhlenpris.

**Les også:

Avhøres av Spesialenheten**

— Men det er ikke gitt at en politimann vet at en 19-åring som har satt seg et skudd, kan være i akutt livsfare. Finner du overstadig berusede folk, bør du ringe 113 til AMK-sentralen. Da vil du også bli veiledet til å overvåke og holde personen våken, hvis AMK mener det er nødvendig, sier Holtet.

— Har ikke politiet også et ansvar for å tenke liv og helse?

— Jo. Hvis det er åpenbart at noen har tatt heroin og sovnet, er situasjonen potensielt livsfarlig om dosen er for høy. Sovner man, med nedsatt respirasjon over tid, risikerer man respirasjonsstans, og senere mulig hjertestans. Dette er årsaken til at vi hos oss forsøker å holde folk i bevegelse og på beina over en periode på noen timer etter å ha satt for høy dose. Spesielt blant yngre personer, som gjerne har mindre erfaring med toleransegrensen sin for opiater.

**Les også:

Justispolitiker kritiserer politiet**

— Kunne politiet gjort noe annerledes i forhold til meldingen de fikk fra Møhlenpris?

— De kunne jo for eksempel ha bedt innringeren om å ringe 113.

- Politiet tas for hardt

Samtidig mener Holtet at politiet tas for hardt i saken om den livløse kvinnen på Møhlenpris.

— Jeg får en viss sympati med den politimannen som satt og fordelte oppdrag den dagen. Fulle og berusede folk er det nok av 16. mai, og politiet må gjøre noen prioriteringer, de også.

Problemet, slik Holtet ser det, er at det i Norge er for dårlig avklart hva som er liv- og helsemeldinger, og hva som er saker for politiet.

— Løsningen er én sentral for helse og politi, med felles nummer. Da kan sorteringen av innkommende telefoner skje der og da.

Og Holtet kan bli bønnhørt. 9. mai i år, i forbindelse med fremleggingen av stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet, varslet regjeringen at den tar sikte på ett felles nødnummer i Norge: 112. Samtidig vil regjeringen opprette felles nødmeldingssentraler for brann, helse og politi.

Samme dag sa justisminister Knut Storberget:

— Innføring av ett felles nødnummer vil være en forenkling for alle som skal melde om en nødssituasjon. Den som kommer i en nødssituasjon, slipper forvirring om hvilken etat og hvilket nødnummer som skal ringes.

FORMANER: - Ring 113! Ambulansetjenesten vet hvor alvorlig slike situasjoner kan være. Det er bortkastet å ringe politiet, sier Kari Edvardsen, lederen i Landsforeningen mot stoffmisbruk i Bergen.
Bergens Tidende