MOTORSTANS: Fergen "MF Trondheim" fikk motorstans og var i drift i Korsfjorden i omlag 9 timer natt til tirsdag.
PRIVAT

Mandag kveld fikk fergen «MF Trondheim» motorstopp mellom Bergen og Austevoll og var i drift i Korsfjorden.På grunn av vær og vind klarte ikke fergen å legge til kai før nærmere 05.30. Da hadde passasjerene vært om bord i fergen i over ni timer.

— Uholdbart

Ordfører i Austevoll, Renate Møgster Klepsvik (Frp) er oppgitt over hendelsen, men hun er ikke overrasket.

— Standarden på dagens ferger er for dårlig. Vi må få på plass noe bedre så snart som mulig. Jeg håper de som var om bord i fergen ikke har vært bekymret og urolige, men har fått god oppfølging av mannskapet, sier hun.

Klepsvik mener dagen situasjon ikke er holdbar for landets største kommune uten fastlandsforbindelse. Hun forteller at ustabil fergeforbindelse er et tilbakenvendende problem i Austevoll.

— Jeg er ikke overrasket over at det skjedde. Dette er et problem som har vært diskutert lenge. Fergene er altfor gamle, noe som gjør dem ustabile. I går var vi helt avskåret fra klokken 19 om kvelden til b-fergen kom i drift klokken 22.30, sier ordføreren.

- Rammer næringslivet

Hun påpeker at dette gjør næringslivet i Austevoll svært sårbart.

— Leveringen blir lite forutsigbar, og folk som pendler kommer seg ikke til jobb. Vi kan ikke ha det sånn i fremtiden, sier Klepsvik.

Hun mener Hordaland fylkeskommune må stille høyere krav i neste anbudsrunde, og ønsker mer stabile ferger med flere motorer.

— Fergene må oppdateres til dagens standard, derfor er det viktig å øke kravene nå slik at selskapene får tid til å bygge nye ferger, sier hun.

- Forstår frustrerte passasjerer

Administrerende direktør i fergeselskapet Fosen Namsos Sjø, Grete Fuglem Tennås, beklager hendelsen overfor passasjerene.

— Det er selvfølgelig beklagelig for de som var om bord. Jeg har full forståelse for at de var frusterte og sliten etter den lange turen, sier hun.

Tennås kjenner ikke til detaljene om hvorfor fergen var i drift så lenge, men forteller at været gjorde situasjonen vanskelig og at flere tau røk under slepingen av fergen.

Selskapet vil i dag jobbe med å få en teknisk avklaring av hva som skjedde da «MF Trondheim» fikk motorhavari.

Avviser kritikken

Tennås er uenig med Klepsvik i at fergeruten mellom Bergen og Austevoll har vært ustabil over lengre tid.

— «MF Trondheim» har hatt en relativt høy regularitet, og vi er innenfor de kravene som står i kontrakten.

Direktøren trekker også frem at utbygging i Austevoll har påvirket fergerutene.

— Farlig last begrenser kapasiteten og vi må forholde oss til regelverket slik at driften er forsvarlig, sier hun.

FOR DÅRLIG: Ordfører i Austevoll, Renate Møgster Klepsvik (Frp), vil ha nye ferge mellom Austevoll og Bergen.
ANN KRISTIN HAGEN/AUSTEVOLL KOMMUNE