• Vi har gjort alt Erna ber oss om, likevel er vi på fallittens rand, lød hjertesukket fra Elin Schei Stuhaug, varaordfører i Naustdal.

Lørdag tok kommunalminister Erna Solberg landsmøtet med storm da hun la frem sine tanker om veldrevne, selvstyrte, konkurransedyktige kommuner.

I går fikk kommunalministeren klar beskjed fra en av de mange underskuddskommunene i Sunnfjord. — Det må penger på bordet. I Naustdal har vi kuttet det som kuttes kan, sa Schei Stuhaug og viftet med en fersk revisorrapport, betalt av fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Den konkluderer med at Naustdal vil gå med underskudd i 2007, selv om de siste grendaskolene legges ned, barnehagene overlates til private, fritidsklubben stenges og alt av avgifter og egenbetaling skrus i været.

Naustdal har vurdert å slå seg sammen med tre nabokommuner. Heller ikke det vil gi innsparinger nok til å fjerne underskuddene. Høyres varaordfører frykter dessuten at spørsmålet om sammenslåing er såpass lite populært at saken koker bort i kålen.

— Derfor mener jeg at Stortinget må åpne for tvang, dersom det virkelig ønsker at kommunene skal slå seg sammen, sier hun.

I går sa imidlertid Høyres landsmøte nei til tvangssammenslåing. Et flertall på landsmøtet landet på en formulering i tråd med Solbergs tanke: primært gjennom frivillige prosesser.

I Naustdal må det både tvang og penger til, tror Schau Stuhaug.