Svenske Ulf Åsgård er psykiater og jobbet tidligere i svensk politis ekspertgruppe for å kartlegge profiler på gjerningsmenn.

— Faren for at gjerningsmannen vil gjenta sine handlinger, er stor. I sitt hode tenker han trolig at han har lykkes med det han gjorde. Det vil øke lysten til å gjøre noe nytt, sier Åsgård.

Om kvelden første nyttårsdag ble Hilda Feste (98) utsatt for et seksuelt overgrep og drept i sin leilighet i Os sentrum.Åsgård regnes som mannen som innførte gjerningsmannsprofilering i Sverige, landet i Norden som begynte tidligst og har kommet lengst.

Rådene

Åsgård sier det er «veldig viktig» at eldre kvinner er forsiktige. Dette er hans råd til dem:

  • Ikke lukk opp døren før du har sjekket hvem det er. Ikke slipp inn ukjente.
  • Gå sammen med andre til butikken.
  • Ha kontakt med venner og slektninger ofte, og fortell dem hvor du er.

Det eneste signalementet som er gitt av gjerningsmannen, kommer fra hjemmesykepleien som så ham: En mann med lys hud i 30-40-årsalderen.

Sannsynligvis vil ikke gjerningsmannen reise over veldig store avstander, mener Åsgård.

— Handlinger vil oftest være spontane. Både fordi han neppe planlegger så mye, men også fordi det er vanskelig å planlegge uten å bli observert, sier Åsgård.

Politiet: Lås

Også politiet har bedt innbyggerne i Os være forsiktige.

— Folk bør ta sine forholdsregler. Pass på at dører og vinduer er låst og slike ting. Men det er ikke snakk om mer enn man bør gjøre til daglig, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim til NRK i går. Han er ansvarlig påtalejurist i saken.

Likevel, sier Onarheim, bør ikke innbyggerne i Os føle seg utrygge.

— Alt tyder på at det er et ekstraordinært, enkeltstående tilfelle. Men lås og ikke slipp inn fremmede, sier Onarheim til bt.no.

Ingen er siktet eller mistenkt i saken, ifølge ham. Kripos har bistått hordalandspolitiet med kriminalteknisk arbeid.

DREPT: Hilda Feste (98)