ANNEMARTA GISKE

— Det har vært en jevn økning på bilinnbrudd i hele år i forhold til i fjor. Det opplyser Per Ivar Bø, avdelingssjef på tyveriavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Spesielt for sommertiden er at da kan tyvene forsyne seg grådig fra velfylte feriebiler. Det fikk det uheldige kanadiske paret Elisabeth Williams og Hans Kristian Gran, på ferie i Norge, oppleve i går.

Mistet alt

— De tok alt. Smykkene og medisinene mine. Jeg har ingenting igjen, sier Elisabeth Williams fortvilet.

Samboeren Gran, som er født i Bergen, trøster kjæresten etter beste evne. Men det er ikke lett. De har mistet absolutt alt. Bilen, som sto parkert ved stavkirken på Fantoft, ble fullstendig tømt for verdier. Penger, visa, pass og smykker var borte.

Ikke legg verdisaker synlig

— Det er viktig at man unngår å legge verdisaker i bilen. En hovedregel bør i alle fall være at ikke noe av verdi ligger synlig i bilen, sier politiførstebetjent ved Hordaland politidistrikt, Osvald Norvik.

Han tror turister har en oppfatning av at Bergen er en soveby der ingenting kriminelt kan skje.

— De tar dessverre feil. Det hjelper lite å parkere utenfor sentrum, tyvene er mobile de også, sier han.

Og tyvene røsker stort sett med seg alt som er i bilen. De er under tidspress, og har ikke tid til å sortere ut det som ikke er av interesse. Bagasjerommet får i de fleste tilfeller være i fred.

Politibetjent Frank Mikkelsen advarer spesielt om bilinnbrudd på forsamlingsplasser for turister. Steder hvor turistbussene står parkert, på Nøstet og ved stavkirken, bør man være litt på vakt.

— Turister har en tendens til å tiltrekke seg tyver, sier Mikkelsen.

Trist møte med Bergen

Den utflyttede bergenseren Hans Kristian Gran hadde med seg samboeren til Bergen for første gang. Møtet med barndomsbyen ble ikke akkurat slik som de hadde tenkt seg.

— Akkurat nå kan jeg ikke si om jeg kommer tilbake noen gang. Jeg har ikke engang noe som kan identifisere meg, sier Elisabeth Williams bedrøvet.

— Du har meg, og det ordner seg nok, trøster Gran.