Det nærmer seg midnatt, natt til lørdag. I gatene på Nygårdshøyden er mange ute og går. En av dem er en 24 år gammel kvinne som har vært på besøk hos venner i nærheten. Vanligvis pleier hun å sykle, men nå rusler hun rolig hjemover. Hun føler seg trygg i Bergen, og har ikke noe imot å gå alene.

Idet hun nærmer seg Studentsenteret, merker hun at to personer går bak henne. De går fort og snakker ikke sammen. Kvinnen opplever situasjonen som ubehagelig. Hun fomler med nøklene i vesken. Etter å ha gått et lite stykke, bestemmer hun seg for å teste om de to personene bak henne virkelig følger etter henne. Hun går ned fra fortauet og ut i veien for å krysse gaten. Da skjer det. Mennene kommer løpende. En av dem tar tak i henne bakfra.

— Min første tanke var: Nå skjer det med meg, det som jeg har lest om i avisen, sier 24-åringen.

Hun rekker å tenke: Hva vil de? Kommer jeg til å bli voldtatt? Hvor lenge må jeg kjempe imot før noen kommer til for å hjelpe meg?

Stakk av

Så går alt fort. 24-åringen skriker alt hun orker. Hun snur seg mot mannen som har tatt tak i henne. En av de to sier noe, men hun skjønner ikke hva han vil. Hun kjemper imot så godt hun klarer. Noen dytter henne. Hun lander på ryggen på asfalten. Mennene legger på sprang.

— Jeg så ingenting, jeg prøvde bare å få dem vekk. Jeg vet ikke hvor lang tid det tok. Kanskje ikke mer enn et halvt minutt, sier kvinnen.

24-åringen ble offer for det andre overfallet mot unge kvinner på to netter i Bergen. I dagene etter har hun lest i BT om hvordan kvinner ikke tør å gå alene hjem fra byen.

— Det er klart jeg er blitt skremt, og jeg kommer til å være mer oppmerksom når jeg går ute om kvelden. Men jeg kommer nok til å gå hjem alene igjen, selv om jeg helst tar sykkelen. Da føler jeg meg tryggere, sier hun.

Flere i nærheten

Kvinnen vil gjerne komme med en oppfordring til folk som ferdes i gatene på kveldstid.

— Det kan være mye skrik og skrål i byen, men hvis du hører noen rope, så ta heller en ekstra tur og sjekk om det er noe galt som skjer. Da jeg ropte, var det flere mennesker i nærheten. Blant annet hadde en kvinne som gikk foran meg nettopp rundet et hjørne da det skjedde. Hun kom ikke tilbake. Jeg tror egentlig at folk må ha hørt meg, men ikke reagert. Bare noen personer som satt like ved, i Botanisk hage, kom for å hjelpe. Det er jeg veldig takknemlig for, sier 24-åringen.

- Test refleksene dine

Etter overfallet har 24-åringen tenkt mye på hva jenter og kvinner kan gjøre i en slik situasjon som hun havnet i. Hun har tidligere vurdert selvforsvarskurs etter noen ubehagelige opplevelser på reiser, men har gjort noe med det. Men selv uten kurs bør det være mulig å forberede seg mentalt på hvordan en skal reagere, mener kvinnen.

— Alt skjer så fort, derfor er det kanskje greit å ha prøvd å spille en slik situasjon med venner eller med kjæresten for å teste refleksene sine. Selv om det ikke blir helt realistisk, kan du se om du klarer å skrike, og hvordan du best kan prøve å kjempe deg løs, sier 24-åringen.

Tør du å bry deg når noen trenger hjelp? Si din mening i kommentarfeltet under!

ÅSTEDET: Her ved Studentsenteret ble 24-åringen overfalt av to menn natt til lørdag. Hun ropte og kjempet mot mennene, som etter hvert stakk av. Ingen er pågrepet verken etter dette overfallet eller etter en lignende episode i Sandviken natten før.
Rune Nielsen