• Jeg er ikke pasifist. Krigen kan settes inn som det nest verste for å hindre det verste. Men det er ikke grunnlag for krig nå, sa biskop Ole Danbolt Hagesæther.

Et folkehav mer tallrikt enn Torgallmenningen kunne romme sto tettpakket i en hel klokketime. Gårsdagens fredsdemonstrasjon mønstret 13.000 mennesker — en av de største politiske markeringer i Bergen noensinne.

Skjemt av et trøblete lydanlegg, men velsignet av en dalende februarsol, ble timen på Torgallmenningen en minneverdig stund. Men kaldt ble det etter hvert.

Buing til Bondevik

Som første appellant sørget biskopen for å gi demonstrasjonen et tverrpolitisk preg. Men fra folkehavet lød det buing da Hagesæther uttrykte tillit til statsminister Kjell Magne Bondevik.

— Han vil ikke løse USA fra FN-sporet og følgelig heller ikke løse seg selv. Kan hende fører dette frem. Da har trusselen om krig forhindret krig. Da har han vist statsmannskunst, sa Hagesæther.

Hagesæther snakket om faren ved et angrep på Irak, som vil sette religion opp mot religion og få Midtøsten helt ut av balanse.

Så avsluttet biskopen med å tegne et bilde av demonstrasjonen som en kristelig handling. - I dag marsjerer troen. Vi tror på en Gud som vil fred, lød biskopens hilsen til de 13.000 der ute.

Kamprop og kultur

Fra United World College i Fjaler kom to fredsappeller signert jordaneren Hamzah Awad og amerikaneren Vijay Ramesh.

— Meningsmålinger viser at 50 prosent av amerikanerne er mot et angrep på Irak. Amerikanske krigsmotstandere trenger deres støtte, sa amerikanske Ramesh.

Så leverte LOs nestleder Oddny Miljeteig en lang og flammende appell før hun egget til kamprop. Ikke krig i vårt navn, ikke krig i vårt navn , ropte Miljeteig og fikk etter hvert sped respons fra noen tusen røster.

De 13.000 fremmøtte fikk også en dose gratiskonsert med smakebiter av det forestående showet til radio Jalla, litt Eduardo «Doddo» Andersen, dansere fra Carte Blanche og tvillingbrødrene Ehmar og Amir Saion som sang kjærlighetsvise til Bagdad. Da gynget og trampet folkehavet til smektende arabiske rytmer.

Til slutt steg lyden Nordahl Griegs rørende og sterke «Til ungdommen» fra over ti tusen engasjerte bergensere.

Tog i en time

Så stort var oppslutningen om fredsmarkeringen at det tok 35 minutter før hele demonstrasjonstoget hadde forlatt Torgallmenningen. Da var fortroppen for lengst ferdig med runden rundt Lille Lungegårdsvannet.

Først nærmere klokken 17 var marsjeringen unnagjort.

Da fant rundt 200 mennesker veien til Domkirken for å delta på den tillyste bønnegudstjenesten for fred.