— Tenk dere at det er fint vær, dere sitter i bilen og er på vei til russetreff og så skjer plutselig dette, sier Nils Medaas, leder for beredskap i Lindås og Meland.

Sekundet etterpå dundrer det en bil i bakken. Det går et gisp gjennom forsamlingen som står og ser på. Hele fronten og førerhuset er smadret.

— Dette er virkeligheten hvis du treffer et annet kjøretøy i 80 kilometer i timen, fortsetter Medaas.

Vær så snill å ikke gi meg en slik dag igjen. Ståle Hauge

Sterk opplevelse

Russ og folkehøgskoleelever i Nordhordland er vitne til et scenario der en bil med to personer skal ha kjørt i fjellveggen. Denne gangen er ulykken bare en demonstrasjon i forbindelse med et russearrangement i regi av Trafikkfaglig samarbeidsutvalg Nordhordland. Men for mange blir dette ekstra sterkt.

10. desember i fjor mistet Kjersti Sleire Holmaas (18) og Renate Sleire Holmaas (16) fra Kvamme i Masfjorden livet i en kollisjon i Lindås. Kjersti Sleire Holmaas skulle vært russ ved Knarvik vidaregåande skule i år.

— Det ligger et stort tomrom etter dem. Kjersti skulle også ha vært her i dag og vært russ med oss, sier Vebjørn Ausdal.

Ausdal (18) sitter i russestyret ved Knarvik vidaregåande skule og var også nærmeste nabo til de to søstrene.

Tårer i øynene

Elevene får høre sterke historier fra personer som så vidt har overlevd en trafikkulykke. Og de får også høre hvordan brannmann Ståle Hauge opplevde dagen da de to søstrene mistet livet.

— Nå skal jeg fortelle om hva som skjedde en dag før jul i fjor, sier Ståle Hauge med tårer i øynene.

Den erfarne brannmannen forteller at han har jobbet i brannvesenet i 25 år og har vært med på utallige bilulykker. Denne spesielle dagen hadde han hatt eksamen og var på vei tilbake til Knarvik da alarmen gikk.

— Vi fikk melding om at det var bil mot lastebil på Totland og at to personer satt fastklemt. Da jeg kom frem så jeg at det satt to damer i bilen og jeg spurte ambulansepersonellet om vi skulle foreta hurtigfrigjøring. De svarte at det ikke var nødvendig og at de var omkommet, sier Hauge og legger til:

— Jobben min ble å legge teppe over disse to.

I salen kan man høre gråt og det er mange som må tørker øynene sine.

-Ikke gi meg en slik dag igjen

Hauge forteller videre om skjoldet redningsmannskapet setter opp når de arbeider, men også om hvordan det er når de tar av uniformen og kommer hjem til familien.

— Da jeg kom hjem den dagen spurte 12-åringen meg om jeg hadde hatt en flott dag på jobben. Hva skulle jeg svare? Det hadde vært en dag fra helvete, sier han og legger til:

— Skrekken er å finne noen jeg kjenner.

Helt til slutt har han en bønn til alle ungdommen som sitter i salen.

— Vær så snill å ikke gi meg en slik dag igjen, sier han.

I salen sitter også søsteren til Kjersti Sleire Holmaas og Renate Sleire Holmaas. Mot slutten av arrangementet reiser hun seg sammen med lege Rolf Martin Tande ved Masfjorden legekontor.

— Vi ønsker å overbringe en takk for den medfølelse og støtte som familien har opplevd. Vi vil at dere skal minnes de to og ta med minnene i russetiden, sier Tande.

— Det får en til å tenke og jeg håper et slikt arrangement kan føre til at vi får en russefeiring uten ulykker, sier Vebjørn Ausdal.