Bølgene ser ikke ut til å legge seg, etter at styret i Gaia og HSD overraskende lanserte planene om å slå sammen de to selskapene tirsdag.

Byrådsleder Monica Mæland (H) var synlig forbannet på planene, og mener en fusjon vil gi monopol, og dårligere og dyrere tjenester.

Jan Sivertsen, som representerer de ansatte i Gaia-styret, omtalte i gårsdagens BT Mælands påstander som «feilaktige».

Nå reagerer Mæland på Sivertsen igjen.

— Vi er ikke alene om å mene dette. Det mener de aller fleste som ikke er direkte knyttet til selskapene, sier hun.

Mens Sivertsen mener byrådet bare er opptatt av å få solgt unna Gaia av ideologiske grunner, forsikrer Mæland om at de har edlere motiver.

— Det byrådet er opptatt av er en ting: Det er at byens befolkning skal få billigere og bedre kollektivtransport, sier hun.

I tillegg mener byrådet det er riktig å selge aksjene, som trolig er verd over 200 millioner kroner, for å finansiere nye investeringer iblant annet skoler.

— Jeg har respekt for at de ansatte er opptatt av selskapet og ansettelsesforholdene. Men jeg ber om respekt for at vårt hensyn er bredere, og gjelder hele kommunen, sier hun.

Connex-møte til bystyret

Som finansbyråd Henning Warloe avviser Mæland at byrådet skal ha diskutert et eventuelt salg av Gaia med andre selskaper.

Problemstillingen har kommet opp etter at BT torsdag kunne fortelle at Warloe i september møtte det franskeide transportselskapet Connex på finansbyrådens kontor.

Ifølge Warloe dreide det seg bare om en presentasjon, selv om Gaia var tema i tillegg til bybanen.

— Jeg må si jeg er veldig skeptisk til at byrådet ved Henning Warloe har hatt møte med Connex. Det mener jeg selvfølgelig er problematisk, sier Terje Ohnstad, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret.

Han stoler ikke på byrådenes forsikringer om at de ikke har diskutert salg. Dermed kan byrådet, ifølge Ohnstad, ha brutt et bystyrevedtak fra mai, der det står at Gaia-styret skal informeres hvis byrådet vurderer salg av aksjene.

— Jeg tror ikke Connex tatt initiativet selv, tror det kommer fra byrådet, sier Ohnstad, som i neste bystyremøte 21. november vil fremme et formelt spørsmål til byrådet om deres eventuelle salgsfremstøt.