— Det finnes noen få unntak i forhold til maksprisreglene, men det er helt uakseptabelt hvis prisøkningen er brudd på gjeldende regler, sier byråd for barnehage og skole, Filip Rygg (KrF).

Bergen kommunen har sendt brev til flere barnehager med spørsmål om hvorfor foreldrebetalingen ligger over makspris på 2330 kroner. Barnehagebyråden forteller at Bergen kommune har intensivert tilsynet av barnehager.

— Barnehage har i Norge handlet mye om plasser, men det er også viktig å se på hvordan plassene er, tilbudet til barna, og de økonomiske sidene, sier Rygg.

- Forstår du at barnehagene går til det skrittet å øke prisen på grunn av presset økonomi?

— Det er en dårlig unnskyldning. Man kan ikke bruke stram økonomi som unnskyldning for å bryte lovverk. Det er ikke bekmørkt å drive barnehage i Bergen. Vi ser at mange tar ut store utbytter fra barnehager, og det er greit. Det er lov å tjene penger på å drive barnehage, sier byråden.

Fylkesmannen har merket en økning i antall henvendelser fra bekymrede foreldre. Filip Rygg mener de fleste foreldre ikke har grunn til å være bekymret for tilbudet barna får.

— Vi har nettopp hatt en stor brukerundersøkelse i barnehagene, som viser at man er storfornøyd med tilbudet i Bergen. Vi har flere hundre barnehager med over 14.000 barn. Det er ingen tvil om at det kan være ting som må tas tak i, men det er generelt høy kvalitet på barnehagene i Bergen. Jeg er stolt over arbeidet som gjøres, sier Rygg.

LIKER DET IKKE: - Man kan ikke bruke stram økonomi som unnskyldning for å bryte lovverk, sier barnehagebyråd Filip Rygg.
PAUL S. AMUNDSEN