– Jeg hører om mange som sier at de skal holde ut til ungene blir voksne fordi de tror det skal spare dem. Det er en tapper tanke, men jeg tror ikke det alltid er det beste, sier Oma.

Sårbare tenåringer

Omas erfaring er at et brudd ikke nødvendigvis er lettere for tenåringer. Han tror det i mange tilfeller kan være verre, fordi barna er inne i en sårbar periode.

– Overgangen fra barn til tenåring er vanskelig. Det kan kanskje være lettere for barn som er yngre fordi de er inne i en mer harmonisk periode, sier han.

Psykolog Ingunn Størksen, som holder på med et forskningsprosjekt på små barn og skilsmisse, er ikke helt enig med Oma. På bakgrunn av internasjonal forskning tror hun at en skilsmisse kan være vel så ille for et lite barn.

– De yngste barna misforstår i større grad hvorfor foreldrene går fra hverandre, og kan få fantasier om at den andre forelderen også vil forlate dem. Noen tror gjerne at det er deres feil at foreldrene skiller seg, sier Størksen.

Samtidig viser hennes egen forskning at et tidlig samlivsbrudd kan gi seineffekter i ungdomsårene.

– Kan være best å bryte

Knut Oma tror at det kan være bra for barna at foreldrene skiller lag.

– De fleste foreldre har prøvd ganske mange ganger før det blir brudd. Barn trenger ikke å komme dårlig ut av det hvis foreldrene klarer å være gode foreldre etter bruddet, sier Oma.

Særlig når det er mye krangling og konflikter inne i bildet, og ikke minst vold, mener Oma at det er bedre for barna at foreldrene bryter.

Ingunn Størksen støtter Oma på dette punktet.

– Internasjonal forskning viser at det er bedre om partene går fra hverandre dersom konfliktnivået er svært høyt. Men i tilfeller hvor konfliktnivået er innenfor det normale, og foreldrene fremdeles ser ut til å være gode venner, kommer en skilsmisse gjerne svært uventet på barna. Det kan være traumatisk, sier hun.