Fredag startet den store vinterferieutfarten på Vestlandet,og mange tar turen over fjellet til tross for at de fleste fjellovergangene erstengt på grunn av uvær.

Stort bedre blir det dessverre ikke resten av ferieukenheller, ifølge statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, ArnsteinTjøstheim.

Lørdag unntaket

Førstkommende lørdag er unntaket.

— Lørdag blir det forholdsvis brukbart, med vind som avtar iløpet av morgenen. Det blir litt kjøligere, og vi kan komme ned mot nattefrost,også i lavlandet, sier Tjøstheim.

Men på søndag vil vinden øke fra sør, og et nyttnedbørsområde kommer innover Vestlandet. Det blir kuling på kysten, og detdårlige været trekker innover landet i løpet av mandag og tirsdag.

Og derretter blir det verre:

- Kuling og storm

— Mandag og tirsdag får vi stort sett kuling og kanskje tilog med storm. Det blir en god del regn. Mildere blir det også, og man kan ogsåfå regn i fjellet opptil 1000 meters høyde. Det vil skifte litt mellom snø ogregn, sier meteorologen.

På onsdag fortsetter det i samme stil, men vinden vil ifølge prognosene løye litt.

På torsdag og fredag kan det ifølge Tjøstheim gå mot littlettere vær.

— Vi kan til og med kanskje få sprekker i skydekket, sierhan.

Han øyner dermed et håp om at neste helg kan bli bra, selvom det er vanskelig å spå været så langt fram i tid.

Stor skredfare

Samtidig som Vestlandet starter vinterferien, og Østlandet er i ferd med å avslutte sin, er det varslet til dels stor skredfare flere steder.

— Det er spesielt stor skredfare på Vestlandet, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Årsaken er at det i løpet av torsdag og fredag er ventet mye nedbør.

— Samtidig som en varmfront passerer Vestlandet, har vi et kraftig lavtrykk i Norskehavet med mye nedbør, sier Thyness.

På Sunnmøre er det varslet stor skredfare fredag. I Sunnfjord og indre Sogn er det også varslet stor skredfare fredag. Det samme gjelder Voss og indre Hordaland.

Også for Røldal og Haukeli er det varslet stor skredfare fredag. I området Romsdalen og Eresfjorden er det også stor skredfare. Det samme gjelder for Nordfjord.

— Fra begynnelsen av neste uke forventes noe nedbør i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge og langs kysten fra Vestlandet til sør i Nordland som fortsatt vil holde skredfarenivået på 3 –markert, forteller Haakon Melhuus ved Meteorologisk institutt til yr.no.

yr.no er det også sendt ut OBS-varsel for Hordaland: «Torsdag kveld og fredag lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, grunnet snø og snøfokk. Lokalt stor snøskredfare», står det.