Men det betyr ikke annet enn at de vil råde Bergen kommune til å tenke seg om før de godkjenner planene for et nytt IKEA-bygg på Nyborg i Åsane.

Planen for det nye IKEA-bygget på Nyborg i Åsane har vært kjent i noen måneder allerede og nå har det gått en runde på offentlig høring.

Råder sterkt til å fjerne

I sin høringsuttalelse skriver Fylkesmannen (FM) at fremtoningen til det nye IKEA-bygget fremdeles fremstår «noe firkantet i formen». De foreslår at parkbeltet på sørsiden av det planlagte bygget utvides.

I tillegg stiller FM seg sterkt kritisk til at IKEA har lagt inn i planene en mulig utvidelse av varehuset i fremtiden. En slik utvidelse vil føre til at bygget rykker nærmere gamle Åsane kirke og gravplassen, mener FM.

I uttalelsen skriver FM at de «råder sterkt til at dette blir tatt vekk fra planen.»

Fungerende seksjonsleder i avdeling for miljøvern hos Fylkesmannen i Hordaland, Anniken Friis, understreker at de ikke har noen formelle innsigelser mot planene.

En faglig uttalelse

– Dette er kun en faglig uttalelse med råd til kommunen. Hvis de skal ta hensyn til estetikk og landskapet i området rundt, bør de tenke seg litt om, men hvis de ikke gjør det, er det ikke noe vi vil gå tilbake på, sier Friis til bt.no.

Høringen går altså til kommunen, som så må bestemme om de vil følge rådet. Friis legger til at de regner med kommunen vil følge rådene.

Jostein Hatlebrekke ventet på svaret fra FM, men hadde ikke sett uttalelsen før bt.no tok kontakt med ham. Han forteller at de først må se på ordlyden i uttalelsen før de tar opp saken internt.

– Vi har allerede gjort noen endringer for at bygget skal passe bedre inn, men hvis det finnes forslag til hvordan det kan gjøres bedre, vil vi lytte til det, sier Hatlebrekke til bt.no.

I stedet for den tradisjonelle gule og blå klossen som vanligvis kjennetegner de ulike Ikea-byggene rundt om i verden, skal dette blant annet ha klatreplanter opp etter to av veggene. Hvilken art det kommer til å bli er ikke avgjort.

Det kommer ikke frem av tegningen, men på byggets fremsiden er planene å dekke bygget med glass.

Ikke negativ

– Det er viktig at vi får beholde en slik fasade som gjør at vi får beholde effektiviteten ved et slikt varehus som gjør at det blir billig å drive, slik at vi kan holde lave priser, sier Hatlebrekke.

Men han er ikke negativ til det han før høre om Fylkesmannens uttalelse om planene.

– Vi har jo 13 punkter vi har måttet forholde oss til og tilpasse oss etter, så hvis dette er konklusjonen vil jeg tro at vi kan være fornøyd, sier han.

Neste steg i behandlingen av IKEA-planene er å ta saken opp for byrådet.

FIRKANTET? Fylkesmannen mener planene for nye IKEA fremstår noe firkantet, men har ingen formelle innsigelser mot tegningene.
ARKITEKTKONTORET ABO