Hvor vokste du opp? — På Minde, nærmere bestemt Fageråsen. Der bodde jeg til jeg reiste til Oslo i 1977 der jeg var i tre år. Og lengtet hjem til Bergen.

Hvor ville du helst bodd? - Et sted i sentrum. Jeg er blitt sentrumsmenneske - men Sandviken eller Nordnes er også bra.

Hvor går søndagsturen? - Nå går den som oftest på Fløyen og Sandviksfjellet.

Favorittrestaurant? - Jeg går mindre ut nå enn før, men når jeg gjør det, havner jeg som oftest på Café Opera.

Hvor handler du klær? - Gjerne når jeg er ute og reiser - da har jeg tid til å gå i butikker. Her i Bergen blir det Hans H. og Scabal.

Hvem lager de beste skillingsbollene? - Tja, det blir vel Baker Brun eller Godt Brød. Men det viktigste er at de ikke er for mye stekt og at de har mange svinger - i Oslo har skillingsbollene nesten ikke svinger.

Ditt beste skoleminne? - Det å være med i skoleteateret da jeg gikk på Gimle ungdomsskole - der hadde jeg oppgaver både på og bak scenen, og det var artig.

Din bergenske favorittmat? - Det blir noe med fisk. Jeg spiste en utmerket prinsefisk forleden - men ingenting slår god persetorsk.

Hvor er du medlem? - Kan du ikke heller spørre hvor jeg ikke er medlem?! Venstre trenger jeg vel ikke si, så er jeg med i altfor mange bokklubber, i en mengde venneforeninger - men der er jeg begynt å skalle av; jeg sitter i styret for en rekke kulturinstitusjoner i Bergen, jeg er medlem av Det Nyttige Selskab og Naturvernforbundet ... og så 17. mai-komiteen, ikke å forglemme.

Hva er du mest stolt over i Bergen? - Bergensernes engasjement for byen, at folk bryr seg og har meninger. Det finnes ikke noe verre enn likegyldighet. Og så er jeg veldig stolt av det nye kunstmuseet (et av styrene Tveit sitter i).

Hva ville du vist en turist? - Den turisten skulle hatt god tid! Først opp på Fløyen - så får man et oversyn over byen. Men turisten burde ikke se for mye sørover til taket på ByGarasjen. Dernest en tur utover Bryggen til Bergenhus, over med Beffen til Akvariet og Nordnesparken, middag ute på Verftet - det er selvfølgelig pent vær - og så en forestilling i Teatergarasjen som avslutning. Da hadde vi fått med oss både noe gammelt og noe nytt.

Hva er du minst stolt over? - Hvis vi ser bort fra Rådhuset er det BIRs manglende sans for estetikk. Har du for eksempel sett returpunktet bak biblioteket? Det er forferdelig! Ute i verden bruker de kunstnere til å dekorere bosscontainere.

Hva savner du mest i Bergen? - Det har jeg ikke tenkt på ... Det måtte kanskje være et utestedtilbud med eksperimentell kunst, unge kunstnere, spontantopptredener - et sted man ikke måtte kjøpe billett for å få en opplevelse.

Hvor mange paraplyer har du? - Det er ikke få. Men det er mye reklameparaplyer. I Bergen bør paraplyene sirkulere, og det gjør en del av mine. Men jeg har to jeg tar vare på - den ene med treskaft, stålspiler og bomullstrekk, arv fra en onkel, og den andre bergensparaplyen. Den kan lånes vekk til utenbys gjester, så kan de lære seg første vers av Bergenssangen som er trykket på innsiden.

Det mest romantisk stedet? - Når du kommer halvveis ned Tippetue går det en sti inn til venstre til et lite platå med benk - det er stedet.

Hvor fikk du ditt første kyss? - En sommer på Tysnes da jeg var 12-13 år. Vi ferierte på Tysnes, var på besøk hos noen venner av mine foreldre, og der var der en pike ... Sånne ting husker man.

Smarteste parkeringsplassen i se n trum? - Jeg har ikke bil, jeg sykler. Men jeg vet om noen ...

Din favorittbergenser? - John Lund (1842-1913. red.anm. ). Ikke på grunn av hans mange år som formann i 17. mai-komiteen, men fordi han var en aktiv politiker som var opptatt av næringsutvikling, talte varmt for Bergensbanen, var en drivende kraft bak Englandsruten, agiterte for fast skipsforbindelse med New York, var en av grunnleggerne av Sporveien - og samtidig hadde han et stort sosialt engasjement.

Hvor står du og ser prosesjonen 17. mai? - Jeg står ikke - jeg går. I prosesjonen.

Når var du på Stadion sist? - Det er et par år siden nå, men jeg hadde partoutkort i mange år. Og jeg har vært generalsekretær i Brann.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Det er et ordentlig fjell.

Når tok du Beffen sist? - I fjor sommer en gang. Praktisk for å komme seg fra den ene siden av Vågen til den andre.

Favorittrubadur? - Lothar Lindtner. Han er en fin bærer av revytradisjonen.

Hva ville du gjort hvis du var ordf ø rer for en dag? - Nå har jeg nå tenkt å være ordfører for fire år etter valget i september ... Én dag? Jeg ville ta det første spadestikket for bybanen, åpne et helserom for narkomane og få åpnet et nytt, stort studenthybelhus på Grønneviksøren.

En god dag i Bergen? - En lørdag med tid til å spasere i sentrum, treffe kjente, gå på kafé med gode venner, se på folkelivet - være en del av det som skjer.

LOTTE SCHØNFELDER