Om politiet tror på forklaringen 44-åringen har gitt i avhør, avhenger trolig av vitneforklaringen til en estlandsk forretningsmann.

Hvis estlenderen bekrefter at den siktede trodde Bakkebø hadde engasjert en leiemorder, mener forsvarerne dette styrker klientens troverdighet. Den drapssiktede har forklart politiet at det dødelige skuddet mot Bakkebøs hode var et uhell.

-Vil ikke snakke med deg

Estlenderen ønsker ikke å kommentere hva han har fortalt drapsetterforskerne.

— Er du journalist? Jeg er ikke interessert i å snakke med journalister, sier estlenderen og legger på.

Så langt BT kjenner til, er politiet kun interessert i å snakke med estlenderen som et vitne.

— Denne personens forklaring blir veldig sentral fordi linken til Estland er sentral. Det han sier vil ha stor betydning for å få klarlagt hendelsesforløpet og motivet, sier advokat Per Magne Kristiansen, den ene av 44-åringens to forsvarere.

Den andre forsvareren, advokat John Christian Elden, tror estlenderens forklaring vil komme deres klient til gode.

— Vi er sikre på at politiet vil få frem sannheten gjennom sin etterforskning, og at det vil styrke vår klients sak.

- Venn av begge

Til politiet har 44-åringen forklart at han under forretningsmøtet med Bakkebø forlot brakken på Frekhaug, og hentet riflen sin i bilen.

Dette skal han ha gjort for å skremme Bakkebø til å forklare om oppdraget han hadde satt ut i hovedstaden i Estland.

Estlenderen er ifølge sin advokat, Frode Skogvold, venn av både Harald Bakkebø og 44-åringen som er siktet for å ha drept ham.

Esteren deltok i Bakkebøs begravelse, og har siden 2003 drevet et estlandsk selskap i Tallinn sammen med den drapssiktede. Han driver også et firma som har adresse på åstedet for drapet.

Forretningsmannen er basert i Tallinn, hovedstaden i Estland, og ble kjent for politiet da han på drapsdagen ringte til et sentralt vitne til drapet. Han skal nå være avhørt av politi i Bergen.

Så langt har ikke politiet prioritert å etterforskere påstandene om leiemordere i Tallinn.

— Politiet i Bergen har ikke vært i kontakt med oss, sier Jana Zdanovits, pressekontakt for politiet i Estland.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne bekrefter at politiet ikke har umiddelbare planer om å sende etterforskere til Estland, men avviser ikke muligheten.

- Uverdig

Einar Drægebø er bistandsadvokat for Bakkebøs familie. Han vil ikke kommentere 44-åringens påstander om leiemordere.

  • Bakkebøs nærmeste ønsker ikke på noe vis å gå inn i en polemikk. Det er uverdig, og også uriktig i forhold til det arbeidet politiet er satt til å gjøre, sier Einar Drægebø, bistandsadvokat for Bakkebøs familie.

Han viser til at det tok flere dager fra drapet, til den siktede lot seg avhøre av politiet.

— En siktet i en alvorlig straffesak har et åpenbart behov for å minimalisere det dramatiske som har skjedd. Den siktet har i dette tilfellet hatt god tid til å tenke og reflektere, og ha dialog med advokater før han første gang forklarte seg, sier Drægebø.