Natt til tirsdag mistet Lars Sponheim plassen på Stortinget da Venstre havnet under sperregrensen med 3,8 prosents oppslutning på landsbasis.

Samtidig erklærte Sponheim at han trekker seg som partileder til våren, som følge av det dårlige valgresultatet.

Sponheim åpnet pressekonferansen tirsdag formiddag på følgende måte:

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Overrasket

— Ja, dette var jo hyggelig. Det er mange som har møtt frem til denne minnestunden. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så stor interesse for min hjemreise.

Sponheim la ikke skjul på at han var svært overrasket over partiets svært dårlige valgresultatet.

— Det som skjedde i går, hadde jeg overhodet ikke vurdert som en mulighet, sa Sponheim videre

— Det har skjedd noe alvorlig med Venstre de siste dagene, men vi vet ikke helt hva det er, fortsatte han og la til at hele det gamle «Kyst-Venstre» ikke har trodd på miljøpolitikken

I forkant av pressekonferansen satte Venstres Stortingsgruppe seg ned for å kartlegge hvorfor de feilet i gårsdagens valg.

- Følte uro Venstre-veteran Odd Einar Dørum mener en årsak til partiets katastrofevalg er at «trykket fra polariseringen» mellom de to blokkene ble for stort.

— Jeg følte en uro, sier Dørum, som mistet sin stortingsplassen, til Aftenposten.no tirsdag formiddag.

Dørum ser likevel lys i mørket. Han har opplevd enda større nedturer før.

Vil ikke kritisere Sponheim

I 1989 lå venstre høyt på meningsmålingene, men snublet i siste innspurt og ble stående helt uten representasjon på stortinget.

— Det var en brutal kollaps. Nå har vi tross alt fortsatt to representanter på stortinget. Jeg skal ikke bagatellisere at vi mister en tredjedel av velgerne våre, men jeg opplever livsviljen i partiet som sterk, sier Dørum.

— Hva har Sponheim gjort feil?

— Han har gjort en omfattende, stor og skikkelig jobb for Venstre. Han har opptrådt som en voksen mann og stått opp for viktige verdier. Det står det respekt av, sier Dørum.

Hvordan vil di bedømme Lars Sponheims innsats i norsk politikk?