• Det strider mot min rettsfølelsen og sunne fornuft at en drapsdømt slipper ut så tidlig, mener Jan-Erik Elvik (46). Han er storebror til den drepte Yngve Elvik.

Eirik Damsgaard

— Når man ser på reglene, så synes jeg vi er skremmende liberale.

46-åringen fulgte rettssaken som førte til at Truls Guttormsen ble dømt til 18 års fengsel for hagledrapet på Ynge Elvik i 1999. Tirsdag ved 16-tiden fikk han nyheten fra politiet: Den drapsdømte var på rømmen.

— «Er han ute etter flere av oss?», tenkte jeg. Jeg ringte min kone på jobben. Hun ble rystet.

Låste dørene

Familien fikk ikke noe forvarsel om at Guttormsen hadde permisjon, og var fri til å vandre rundt på Torgallmenningen.

— Da jeg hørte det var hans femte eller sjette permisjon, bleknet jo frykten litt. Hvis han ville oss noe, har anledningen vært der lenge, sier Elvik.

Selv var han vitne i rettssaken, og ga klart uttrykk for at han trodde Guttormsen var drapsmannen. Etter dommen skal Guttormsen ha vært opptatt av å renvaske seg. Tirsdag kveld forsikret Jan-Erik Elvik og konen seg om at dørene hjemme var låst.

— Jeg kan ikke si at jeg føler min personlige sikkerhet truet. Men jeg er redd for reaksjonen min dersom jeg skulle truffet ham på gaten. Hva jeg da vil føle, vet jeg ikke. Jeg ville vel blitt sjokkert. Rådvill.

Elvik har to formaninger til Guttormsen. At han melder seg for politiet, og etter hvert forteller den hele sannheten om drapet på broren.

Drømmer om Yngve

ý Det er flere ubesvarte spørsmål. Jeg tror det var flere skyldige, sier Elvik, som var bekymret for brorens befatning med narkomiljøer på 80-tallet.

Han spurte ofte om hva Yngve drev med, og fikk til svar at han ikke skulle bry seg. Det var «livsfarlige personer». Natt til onsdag kom minnene om broren tilbake i nye bølger. Storebror drømte at de var tilbake i foajeen på ingeniørhøyskolen.

— Vi stod og hørte at studentene ble ropt opp. Vi skulle få lån og stipend. Så ropte de Yngves navn. Ingen svarte. Plutselig stod alle og kikket på meg.

Drapet på broren har gjort de siste årene til «et kaos». Storebror er ikke lenger den samme.

— Folk sier om meg at jeg er blitt mindre sosial. De sier jeg har resignert, at jeg ikke har den samme gleden som før.

Jan-Erik Elvik trekker pusten og myser mot solstrålene som skjærer gjennom kafevinduet.

— Og det stemmer kanskje, det.

KRITISK: - I en så alvorlig sak synes jeg drapsdømte skal sitte ti år i fengsel før de får permisjon, eventuelt få fri under bevoktning, sier Jan-Erik Elvik. Han forstår at det ligger profesjonelle, faglige vurderinger bak slike avgjørelser, men synes praksisen er for liberal.
TOR HØVIK