— Det er skremmende. Jeg har nesten ikke ord, sier Evy Linn Andersen til BT.

— Bestemor kan ikke ta vare på seg selv. Hun trenger å være et sted hvor hun er i trygge hender.

Sengen er flyttet inn i den trange stuen, og bestemoren sitter delvis oppreist. Hun er blek og sliten. Beina skjelver under dynen. Hun bor alene i en liten leilighet i Olsvik. Hjemmehjelp får hun i beste fall bare hver fjortende dag.

Derfor er Evy Linn, som bor i Stavanger, kommet til Bergen for å hjelpe til noen dager. 19-åringen har satt frem søndagsmiddag på stuebordet. Suppe og sjokoladepudding. Begge deler urørt.

— Jeg har ikke matlyst, sier bestemoren, som ber om å få slippe navnet i avisen.

Har ligget siden påske

I tre år har hun ventet på sykehjemsplass, i to år på trygghetsalarm. Hun venter fremdeles, som så mange andre eldre og syke i Norge.

— Det er samme leksa overalt, kommer det resignert fra sengen.

Under stuebordet står et par røde tøfler, som sjelden er ute og går. Bestemor har vært dårlig til beins i mange år. Ved påsketider ble helsesituasjonen forverret.

Da falt 83-åringen i sin egen stue, og slo brist i ryggen.

— Dra hjem og legg deg, så blir du bedre, sa legene.

Det gjorde bestemoren, og siden har hun stort sett ligget der. For to måneder siden ramlet hun ut av sofaen, og ble liggende i klem mellom stuebordet og sofaen hele natten. Hjemmehjelpen, som kom neste formiddag, hjalp bestemor opp - og gikk.

— Da tante kom noen timer senere, var hun helt blå rundt leppene, og svært avkreftet, forteller Evy Linn til BT.

— Hvis jeg var hjemmehjelp, ville jeg ikke hatt hjerte til bare å flytte en gammel, syk kvinne fra gulvet til sofaen og så gå igjen.

Livredd for å ramle

Den dagen ble bestemor innlagt på Haukeland universitetssykehus med lungebetennelse. Samtidig fikk hun ny pacemaker - og virusinfeksjon på lungene.

Etter en måned skrev Haukeland ut 83-åringen mot hennes og familiens vilje. Lørdag satte personalet henne i ein drosje, og sendte henne hjem.

Og her ligger hun. Sengen er flyttet inn i stuen. Å krysse stuegulvet for å gå på toalettet er i overkant av hva hun klarer. Hun når heller ikke alltid frem i tide.

— Jeg har heller ikke vært alene ute på gaten på tre år. Jeg tør ikke. Er livredd for å ramle, og ikke komme meg opp igjen, forteller hun til BT.

- Horribelt

Bestemor er i det hele tatt redd for å være alene, og dagene blir lange og ensomme i Bjørndalen. Barnebarna hennes er sjokkert over mangelen på omsorg og pleie fra helsevesen og sykehus.

— Bare å sende hjem en gammel dame, som ikke kan lage seg mat eller gå på toalettet alene ... Det er horribelt, mener Ann Katrin Eriksen (22).

— Uansett hva vi stemmer, blir det ikke bedre. Eldreomsorgen fungerer ikke.

Fra sengen kommer det galgenhumoristisk:

— Når jeg en dag endelig får sykehjemsplass, er jeg nok ikke her lenger.

GAMMEL OG SVAK: Bestemoren til Evy Linn Andersen (t.v) og Ann Kristin Eriksen er sengeliggende og medtatt. Hun bor alene, men kommer seg knapt på toalettet. I tre år har 83-åringen ventet på sykehjemsplass - uten resultat. <br/>Foto: GIDSKE STARK