• Alt var greiere i Oslo, sier turister på Bybanen.

Hvor er Troldhaugen? Hvordan kjøper jeg billett? Dette er to av de vanligste spørsmålene fra turister med Bybanen. Neste år skal det bli bedre.

- Alt var greiere i Oslo, sier det tysk-britiske ekteparet Penny og Jochen Müller.

- Det var enklere å få tak i billett. Vi fikk kjøpt 24-timersbillett på campingplassen vi bodde på, og vi kunne foreta et ubegrenset antall reiser i løpet av ett døgn. Det var også enklere å orientere seg i kollektivtilbudet.

Paret er på vei til Lone Camping. Først med bybane, så med buss.

Diskuterte navn på stopp

For utlendinger kan en reise med Bybanen være rene rebusløpet. Hvem kan vite at Jernbanestasjonen ligger ved stoppet som heter Nonneseter? Eller at du må gå av på Florida for å komme til VilVite-senteret. Og ikke minst er det bortimot umulig å gjette seg til at stoppestedet på Hop må benyttes for å komme til Edvard Griegs hjem Troldhaugen.

- Det virker uoversiktlig, sier de to turistene.

- Vi har fått en del henvendelser om dette, både e-poster fra turister, fra kulturinstitusjoner langs bybanesporet og fra turistinformasjonen, sier Tom Potter, teknisk sjef i Bybanen AS.

Da navnet på holdeplassen på Hop ble fastsatt, var det en diskusjon om den skulle hete Troldhaugen eller Hop.

- Det burde vært et underskilt med Troldhaugen eller Edvard Grieg Museum, mener Eivind Hermansen (H), tidligere leder i nedlagte Fana bydelsutvalg.

- Ulogiske navnevalg

- Det kommer neste år, sier Tom Potter.

- Hvorfor ikke før?

- Vi må ta det i forbindelse med at vi klargjør byggetrinn 2 mellom Nesttun og Lagunen for trafikk.

Det er ulogisk at en holdeplass i Inndalsveien får hete Brann Stadion, mens stoppet på Florida ikke har noen henvisning til vårt opplevelsessenter. Svein Anders Dahl på VilVite

Det er ikke bare holdeplassen på Hop som skal få et underskilt som veileder turistene til rett sted. Bybanen har planer om å klargjøre for turistene at de skal gå av på Fantoft for å komme til Fantoft stavkirke, på Florida for å komme til VilVite og på Nonneseter for å komme til Jernbanen. Det kommer også opplysninger på de aktuelle holdeplassene om hvordan man skal ta seg videre til fots til dit man skal.

- Dette hilser vi velkommen, sier administrerende direktør Svein Anders Dahl på VilVite. I fjor høst skrev han brev til byrådsleder Monica Mæland for å få døpt om Florida holdeplass til VilVite. Han klarte ikke å selge inn forslaget.

- Det er ulogisk at en holdeplass i Inndalsveien får hete Brann Stadion, mens stoppet på Florida ikke har noen henvisning til vårt opplevelsessenter.

Tidligere bydelsleder Eivind Hermansen er fornøyd med at Bybanen AS nå skal gjøre det enklere for turistene å finne frem til Troldhaugen.

Informasjon over høyttaler

- Samtidig bør Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune gå sammen i et spleiselag med sykkelutleie fra holdeplassen, slik at turister og andre kommer seg lett frem og tilbake mellom bybanestoppet på Hop og Troldhaugen, foreslår han.

Bybanen AS legger også opp til å utruste holdeplassene med trasékart som viser hvor attraksjonene befinner seg.

– I tillegg regner jeg med at vi får med disse opplysningene i den automatiske annonseringen av holdeplassene over høyttaleranlegget i vognsettene. Men dette vil først være på plass når vi får flere vognsett til å trafikkere byggetrinn 2, sier Tom Potter.

Noe av det siste Fana bydelsutvalg gjorde før det ble lagt ned, var å sette navn på holdeplasser og tunneler på byggetrinn 2 mellom Nesttun og Lagunen.

Er det vanskelig å betale på Bybanen? Burde stoppene hatt andre navn? Diskuter under: