• Ikke har vi bakgård og det blir umulig å ta bossdunkene inn på lageret. Hvor ellers enn på gaten kan vi sette bosset, spør 7-Eleven-ansatte Stian Liven-Rolstad.

7-Eleven i Nygårdsgaten er en av mange bedrifter i Bergen sentrum som har bossplass på fortauet. Fem-seks svære dunker sperrer store deler av fortauet, sammen med paller og melkekasser. Dersom byrådets forslag om bøter for forsøpling av offentlige rom blir vedtatt av bystyret, kan bosspolitiet skrive ut mange bøter her.

7-Eleven eier to dunker, og det trengs, forteller Stian.

— Vi får masse emballasje som må kastes, pluss en del matavfall. Ofte blir det helt overfylt, men vi har lås på spannet, forklarer han.

Ledelsen i 7-Eleven i Bergen vil ikke uttale seg om muligheten for bossbøter, men sier de avventer utspill fra kommunen og vil følge loven. Noen løsning på hvor de skal gjøre av bosset har de ikke.

- Begynner i feil ende

I et koselig, velstelt trehus i det navnløse smauet mellom Bernhard Meyers vei og Øvre Fjellsmug bor Kjell-Eirik Hopland. Når BT kommer på besøk, har han akkurat hentet bosspannet sitt fra tømmeplassen i svingen nedenfor Skansen, og plassert det diskret bak en prydbusk ved inngangsdøren.

— Jeg kunne hatt det i boden, men da hadde det ikke vært plass til noe annet der. Og her står det jo ikke til sjenanse for noen, selv om det nok er kommunal grunn, sier Hopland.

Han har selv engasjert seg i bossproblematikken i strøket. I fjor tok han kontakt med BIR for å prøve å få laget et bossanlegg gjemt inne i muren ved Skansesvingene.

— Da kunne vi kvittet oss med spannene og skjult bosset. Men forsøket strandet på at kommunen må avstå grunn, og det var veldig mye byråkrati involvert. Jeg synes kommunen begynner i feil ende. De må legge forholdene til rette før de begynner å bøtelegge folk.

- Vekk med pisken

— Byrådet bruker pisken uten å finne frem gulroten. Vi mener kommunen og BIR har et ansvar for å innføre positive tiltak før de bøtelegger, sier Senterpartiets Geir Pollestad. Han varsler at partiet ikke vil stemme for bosspoliti uten at slike tiltak kommer på plass.

— Vi bør få en samlet plan for utbygging av bossug i sentrale strøk, der det offentlige og huseiere kan spleise på nedgravde anlegg i boligstrøk. I tillegg må returpunktene i sentrum bli bedre. I dag er de konstant overfylte og ser ofte ikke ut, sier Pollestad.

Synes synd på huseierne

Det er sjelden man hører leieboere som har medlidenhet med huseierne, men det har faktisk Stig Høisæther i Leieboerforeningen i Bergen.

— Jeg synes faktisk synd på gårdeierne. Ikke alle har en bakgård å plassere bossdunkene i. Skal disse trekkes inn i husene, vil det føre til både luktplager og stenging av rømningsveier. Det vil vi ikke finne oss i.

Samtidig etterlyser han bosscontainere som er store nok. Leieboerforeningen opplever ofte at opptil syv leieenheter har én liten bossdunk på deling.