Mandag ettermiddag var BTs journalist på vei til tinghuset i Bergen sentrum. Like utenfor BA-huset så vi en rasende mann med en bøtte med stein og murpuss.

Mer enn gjennomsnittet sint

Illsint tømte han bøtten i tilhengeren med en kraft som kunne minne om Knut Hjeltnes' kulestøt sent på 1970-tallet.

Like før hadde han fått parkeringsbot på bilens frontrute. Bak tilhengeren sto skiltet som signaliserte parkering forbudt.

— Hva skal jeg gjøre? Skal jeg parkere i Klostergarasjen, skrek han.

Han var i hissig passiar med en av parkeringsvaktene.

STEIN OG PLANK: Tilhengeren var lastet med stein og plank fra tredje etasje i Valkendorfsgate.
PER LINDBERG

Onsdag snakket BT med håndverkeren, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisen. Han legger ikke skjul på at han fortsatt er sint, to dager etter at han fikk boten på 500 kroner.

— Jeg har vært hos parkeringsvesenet og klaget. Jeg finner meg ikke i at jeg skal få bot når jeg tømmer et hus som skal pusses opp. Tilhengeren var full av planker, stein og murpuss. Hvor skal jeg parkere når jeg bærer ned flere bøtter med stein fra 3. etasje, spør han.

- Jeg går på jobb, betaler skatt

Håndverkeren sier at han kvier seg for å arbeide i sentrum.

— Dette var den andre boten på en måned, og jeg må betale den av egen lomme. Det er nemlig ikke sånn at firmaet mitt kan betale boten. Den må jeg personlig betale. Det er frustrerende, sier han.

Etter å ha blitt bøtelagt, oppsøkte han parkeringsetaten og klaget på boten han var ilagt.

— De sa de skulle vurdere dette, og at det var gode sjanser for at den skulle bli makulert. Men det irriterer meg så inderlig. Jeg går på jobb, jeg driver ærlig og jeg betaler skatt. Så ender det opp med parkeringsbot når jeg laster opp en full tilhenger med stein, sier håndverkeren.

Klagemulighet

Han mener parkeringsvaktene burde utvise mer skjønn når de er ute på kontroll.

— De ser jo at det står en tilhenger full av murpuss og stein. Det er en grunn til at jeg sto der. Jeg hadde akseptert en bot hvis jeg sto feilparkert og ikke arbeidet, men dette holder ikke mål, mener han.

- Men du har jo klagemulighet?

— Ja, men jeg må likevel betale boten. Det blir som at jeg sender deg en regning på 200.000 kroner for en jobb jeg har gjort. Du sier at jeg ikke har gjort jobben. Jeg svarer at du kan klage, men at du først må betale boten.

På kortest mulig tid

Hos trafikketaten i Bergen kommune er de kjent med den hissige håndverkerens klage.

— Vi har mottatt den og skal selvsagt vurdere den. Han hadde stanset på parkering forbudt, og våre folk observerte situasjonen i cirka 10 minutter. Da var det ingen aktivitet, selv om det kan være grunner for det. Står du parkert på parkering forbudt, er det likevel lov og lesse av og på, men dette skal skje på kortest mulig tid. Det som eventuelt skal bæres ned, må være klargjort på forhånd, sier Arvid Heggestad, avdelingsleder ved trafikketaten.

— Spørsmålet i denne saken er om arbeidet har skjedd på kortest mulig tid. Dette blir opp til en saksbehandler å avgjøre, legger han til.

- De fleste forstår

Heggestad forstår at håndverkere kan finne det vanskelig og arbeide i Bergen sentrum med tanke på parkeringsbestemmelsene.

— Men det er muligheter som kan gjøre arbeidet lettere. Likevel kan man ikke sette fra seg bilen og jobbe i et hus hvis den står på parkering forbudt, påpeker han.

- Får dere mye kjeft?

— Nei, men det hender. De aller fleste forstår at vi har en jobb å gjøre.

FORBUDT: Det er forbudt å parkere i Valkendorfsgate.
PER LINDBERG