— Vi har hatt flaks en stund. Det er bare et spørsmål hvor lenge vi kan leve på flaksen, sier Øyvind Rosseland, lensmann i Hardanger lensmannsdistrikt.

Da han fikk melding om snøraset i Røldal tirsdag kveld, var hans første tanke: Er det noen bilister i skredet?

- Har drept før

— Jeg priser meg lykkelig nok en gang for at det ikke skjedde en alvorlig hendelse. Jeg håper vi ikke har brukt opp de ni livene våre. Skred og ras i Hardanger har drept mennesker før. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer igjen, sier Rosseland.

— Det som skjedde i Røldal tirsdag kveld, skjedde ikke på en fillevei. E134 har stor trafikk, vi snakker om en av de mest brukte fjellovergangene i Sør-Norge, poengterer Hardanger-lensmannen.

Havner du i et slikt ras, er det svært alvorlig

Øyvind Rosseland, Hardanger-lensmann

Han synes det har vært nok dramatikk på veiene i distriktet hans nå.

— Vi har hatt mange ras og skred på få måneder. Da «Dagmar» rammet i romjulen i fjor, var det ragnarok med jordras her. I ettertid har vi hatt mange snøskred som har truffet vei, sier Rosseland.

Sto fast mellom skred

Han viser blant annet til Brattlandsdalen mot Suldal, der det har gått tre-fire snøskred i vinter.

— I ett tilfelle ble to familier stående fast mellom to skred, og hus måtte evakueres. Dette er noe vi må leve med, gitt naturen og geografien i området vårt. Jeg kan ikke kritisere noen. Jeg vil heller berømme redningsetatene og de frivillige som velvillig rykker ut ved disse hendelsene, sier Rosseland.

Lensmannen ber folk være forsiktige på veiene i fjellet, selv om våren er i anmarsj.— Folk begynner kanskje å slappe litt mer av nå. Men våren i fjellet har sine luner. Det blir mildvær og snøen begynner å slippe. Og den snøen er særdeles tung og vannfull. Havner du i et slikt ras, er det svært alvorlig.

RETT PÅ HOVEDVEIEN: Raset i Røldal tirsdag kveld røsket med seg flere hundre meter av autovernet. Til alt hell var det ingen bilister der raset rammet.
PELLE GANGESKAR