Ordene er hentet fra en større annonse i Bergensavisen i går. Uføretrygdete Jan Terje Birkeland (37) betalte over seks tusen kroner for den. Han sier det var vel verdt pengene.

Ensom

— Flere aviser har reagert på mine ord. Via dem når jeg nå kanskje ut med budskapet mitt. Det er enkelt: Snart skjer det en ulykke igjen. Snart kan en annen bli lam fra livet og ned. Vedkommende må for all del lære av min situasjon. Og vennene til den skadde må ikke glemme han eller henne. En ting er å bli handikappet. Noe helt annet - og mye verre - er å være ensom, sier Jan Terje Birkeland til Bergens Tidende.

Det var grytidlig på morgenen 10. september 1997 det skjedde. Den erfarne motorsyklisten og forskalingssnekkeren var på vei til jobb på Stend. Han kjører i 40 km/t. Plutselig svinger bilen foran. Et øyeblikks uoppmerksomhet og pang.

På Haukeland sykehus blir følgende konstatert: Minst en alvorlig hjerneblødning. Samtlige ribben brukket. Begge lungene punktert. En ryggvirvel er alvorlig skadet. En annen tilintetgjort. Resultat: Lam fra livet og ned. Lå en måned i koma på sykehuset.

Begynte veldig bra

— Jeg er født fredag den 13. i en drosje på Paradis, humrer Jan Terje Birkeland når vi ber ham fortelle om livet sitt.

— Det er ikke på grunn av meg jeg har satt inn den annonsen. Det er for alle de andre, sier han.

Det er motorsykkelklubben han var medlem av i Fana han er mest opptatt av. Det var der han hadde så mange venner. Og de viste seg også som det - i begynnelsen.

— Helt fantastisk. Startet innsamlingsaksjon og kjøpte en trehjuls motorsykkel til meg. Det var venner det, sier Birkeland.

— Men ulykken hadde også satt meg i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Jeg måtte prioritere. Og visste at bil var viktigst. Kunne ikke sitte med begge deler, og solgte sykkelen.

Han er i utrolig godt humør der BT møter ham hjemme. - Har det fra min far, smiler han. - Rullestolen er ikke noe problem. Jeg klarer meg helt selv. Ville ikke vært til bryderi for noen om jeg ble bedt på en fest eller noe. Men jeg hører aldri noe mer.

Ta kontakt

BT var i går kveld i kontakt med flere hjelpeorganisasjoner. Verken Kirkens SOS eller Mental Helse kunne i går komme med gode råd til handikappete i Jan Terje Birkelands situasjon. Men en annen rullestolbruker, som ville være anonym, forteller til BT at Birkelands historie dessverre ikke er unik.

— Beste råd jeg kan gi er at de som føler seg ensomme aldri må kvi seg for å kontakte gamle venner.

ALENE: - Jeg satt inn annonsen rettet mot vennene mine for å få fokus på den situasjonen jeg og mange andre er i. Ensomheten er ofte verre en det å sitte i rullestol, sier Jan Terje Birkeland hjemme i leiligheten sin på Ulsmåg.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
ANNONSEN: Faksimile av annonsen Jan Terje Birkeland, eller «Tessen» mange vil huske ham som, rykket inn i går.