For øvrig ble det et svært så dannet og gemyttlig møte mellom Aps byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og Høyres ordførerkandidat Herman Friele. En begeistret Frank Aarebrot utbrøt da årets mest omdiskuterte toppduell endelig var unnagjort:

— En ytterst sjarmerende debatt! Dette ble det gamle mot det nye Kalfaret.

Replikken fra valgforskeren var nok til å sende stemningen helt i taket i kontrollrommet utenfor NRKs radiostudio på Minde.

Klokken er 16.32. To minutter tidligere har Strøm-Erichsen og Friele fullført sin aller første politiske duell. Et politisk toppmøte som duellantene tilsynelatende har vegret seg for å ta. Til slutt var det NRK Hordaland som lyktes å samle de to i samme studio.

Politisk flørt

Det ble 15 minutter om bybudsjett, bybane og litt politisk flørt. Byrådslederen fikk snakke uforstyrret om det urettferdige inntektssystemet og begrunnet grundig hvorfor Ap vil bygge bybane.

Ordførerkandidaten snakket seg varm om å få fart på Bergen. Hvordan en ny giv for næringslivet skal skaffe kommunen økte inntekter.

Lytterne fikk høre at Friele er en smule skeptisk til bybanen, men overbevist om at både BKK, Bergen Kino og Fløibanen kan selges.

Svar skyldig

Men da debattleder Lise May Spissøy spurte hvor Høyre vil kutte, ble Friele svar skyldig.

— Eeeh. Da må jeg kjenne detaljene i Høyres program bedre, sa kandidaten.

Så var det gjort.

— En snill debatt, oppsummerer byrådslederen og ser fornøyd ut.

Opponenten nikker samstemt. Også Herman Friele likte tonen i dette første møtet:

— Dette var ikke en tøff politisk debatt, dette var noe folk skulle lytte til i bilen på vei hjem, sier han.

I korridoren utenfor tar Frank Aarebrot til orde for å forene duellantene i en ny storkoalisjon. En allianse som ikke krever støtte fra SV og Frp, påpeker han.

— La Strøm-Erichsen bli byrådsleder og Friele ordfører. Dere er begge optimister, og jeg tror bergensere liker den type ledelse.

Sier valgforskeren og høster mer latter. Ennå er det mange måneder til valgnattens alvor senker seg.