Det var på debatten «Menn som netthater kvinner. Hva gjør vi?» at Ajkic kom med uttalelsen. Han var konferansier for Nordiske Mediedager sitt ungdomsarrangement, NMD Ung. I salen satt 550 elever fra videregående skoler fra hele Hordaland.

Bakgrunnen for debatten var den svenske dokumentaren «Menn som netthater kvinner» hvor det kom frem at kvinner i den offentlige debatten i Sverige ble utsatt for grov sjikane, deriblant trusler om voldtekt.

Brøt inn

Mot slutten av debatten ble det åpnet for spørsmål fra salen. Ajkic fikk spørsmål på sms, og leste dem opp. Et av spørsmålene var om hvorfor kvinner bryr seg om voldtektstrusler.

— At menn også får kjørt seg der ute, er helt klart. Men det er faktisk ikke så hyggelig å bli truet med voldtekt. Det er faktisk litt ubehagelig, sa Marie Simonsen.

Debattleder Hilde Sandvik ville med de ordene avslutte debatten, men Ajkic avbrøt:

— Men hvis en dame hadde truet meg med voldtekt så hadde jeg ledd. Jeg hadde sagt kom igjen baby, ta med en venninne.

- Rev ned alt

Simonsen reagerer sterkt på uttalelsene til Ajkic.

— Jeg ble litt oppgitt, for her prøver vi å forklare unge mennesker at det å true med voldtekt og sjikanere og trakassere jenter ikke er kult. Så kommer han morroklumpen inn og gjør liksom narr av det og ufarliggjør det, sier hun.

— Der hadde vi sittet i en time og prøvd å ha en seriøs diskusjon om noe som er et alvorlig tema, særlig blant unge, og så følte jeg at han rev det ned i løpet av to sekunder, sier Simonsen.

- Dårlig gjort

I panelet satt også Tora Kristiane Finne, som opplevde å få voldtektstrusler da hun skrev et innlegg i BTbatt om strippeklubben Dreams.

«Dra forhuden av horekuken din ludder mens du dytter den voldtatte ræva di over det støgge tryne ditt!!! YOU RETARDED LOOSER!» var en av kommentarene.

Etter debatten, var også hun provosert av uttalelsen til Ajkic.

— Jeg mener dette var dårlig gjort. Det er ikke greit å spøke med voldtekt, det er alvorlig både for jenter og gutter. Leo er en rollemodell for mange unge, og har dermed makt. Her signaliserte han at man bør tåle såpass, og det mener jeg var ekstremt unødvendig og helt meningsløst, sier Finne.

- Penetrert av kommentarer

Også tidligere i debatten sa Ajkic ting som flere publikummere og paneldeltakere reagerte på.

«Vi har et sagn i hjemlandet mitt, som sier at jenter de blir liksom penetrert inn i følelsene når de har sex. Og det samme kan bli brukt mot dere, sant. Altså, hvis Jens Stoltenberg var homofil så kunne du sagt at eg skal voldta deg med et balltre, men det kan du ikke bruke mot en hetero. Da kan du heller si pikken din er liten, ikke sant. Men tror du det har noen sammenheng at dere blir penetrert, og derfor blir dere også penetrert av disse kommentarene?»

Lærer i medier og kommunikasjon på Stord videregående skole, Stein Erik Gilje, mener opptredenen til Ajkic var upassende.

— Det ble et oppgulp av vulgære ord. Jeg var rett og slett skuffet. Jeg synes ikke språket og uttalelsene hører hjemme i en slik debatt. Her er elever ned i femten-års alderen, sier Gilje.

— Kanskje det er greit å kjøre noe sånt på TV, men ikke i denne settingen, sier Gilje.

I PANELET: Det var på debatten «Menn som netthater kvinner. Hva gjør vi?» at Ajkic kom med uttalelsen. Han var konferansier for Nordiske Mediedager sitt ungdomsarrangement, NMD Ung. I salen satt 550 elever fra videregående skoler fra hele Hordaland.
GERD TJELDFLOT

Trygve Svensson, nyutnevnt statssekretær og retorikkekspert i panelet, håper Ajkic vil lære av hendelsen.

— Dette tolket jeg som sleivete kommentarer. Leo er en mann som liker å bryte grenser, men det er helt åpentbart at det er noe annet å snakke om voldtekt når du er to meter høy og mann, enn når du er en ung jente. Kanskje Leo kan lære litt av dette, sier han.

- Bare kødd

Selv stiller Ajkic seg uforstående til kritikken.

— Det var bare kødd, det er stilen min. Jeg hadde ikke reagert om noen andre hadde sagt det samme. De som ble provosert her, var feministene. Folk som vil bli hørt, men som nekter å høre på andre. Ungdommene lo, sier han.

Ajkic sier uttalelsen på slutten av debatten var ment som en understreking av poenget til debattdeltakerne.

— Jeg ville understreke at trusler mot menn ikke er det samme som trusler mot kvinner. Jeg undergravde ingenting, jeg gav dem bare spørsmål å svare på, og svarte på spørsmålene de stilte meg. Hvis de ikke vil høre svarene mine, får de la være å stille spørsmål, sier han.

— Jeg tror uansett ikke folk skjønte hva de snakket om, det var en kjedelig debatt. Jeg gjorde det mer spennende.

- Bare å beklage

Anngun Dybsland, prosjektleder for Nordiske Mediedager, mener uttalelsene var svært uheldige.

— Dette er et viktig tema, og det er en grunn til at vi har satt dette opp som hovedbolken på vår ungdomskonferanse. Disse utsagnene synes vi selvfølgelig er uheldige, og vi håper at deltakerne sitter igjen med mer enn det som ble sagt på slutten. Det er bare å beklage, sier hun.

Hun sier at sett bort fra denne hendelsen, har de fått positive tilbakemeldinger på jobben Ajkic gjorde som konferansier.

— Det er ikke lett å kontrollere det som skjer live på scenen. Vi har ennå ikke tatt dette opp med ham, men det kan det godt hende vi gjør. Vi har alltid en evaluering av arrangementet i etterkant, sier hun.

Simonsen synes sitatet om voldtekt var kritikkverdig, særlig med tanke på at hele publikummet var skoleelever.

— Det blir den replikken som blir sittende hos ungdommene, i stedet for at de går hjem og tenker over hva som ble sagt, sier Simonsen.