• Vi er glade som er her. For hvem vil bombe Bergen? Amerikanske Kathleen Sanches (33) flytter ikke hjem med det første.

Protestbølgen skylte over Torgallmenningen og Bergen. Den antiamerikanske stemningen vokser i Europa. Avskyen og avstanden til det amerikanske er synlig både i nyhets— og gatebildet i Norge.

Men T.G.I. Friday´s i Bergen er protestfri sone. På den amerikanske restauranten, midt i byens hjerte på Nedre Ole Bulls plass, henger Stars and Stripes trygt.

Alt bedre enn raspeballer

Kathleen Sanches og Kari Burke Romarheim bestiller cæsarsalat med kylling og «chicken fingers» til lunsjen. Alt er bedre enn raspeballer.

— Jeg har ikke vært her mer enn to ganger. Spiste her på bursdagen min, og på Thanksgiving day tok vi oss råd til en eplepai her, forteller Kari (24) fra Minnesota.

Kathleen og Kari er medlemmer av Petroleum Women's Club i Bergen, en forening der utenlandske kvinner i byen møtes for blant annet å knytte vennskapsbånd, ha sosial hygge og utveksle erfaringer og råd om det å leve i Bergen og Norge.

— Vi diskuterer ikke så mye politikk når vi møtes, forteller Kathleen, som er leder i klubben.

33-åringen kommer fra Boston, men har bodd åtte år i Houston, der mannen kommer fra. Familien Sanches har vært i Norge siden 1999. De flyttet til Bergen fra Oslo da mannen begynte å jobbe ved Fjord Instruments på Isdalstø i 2001. Barna går på den internasjonale skolen i byen.

Kari kom til Bergen i august 2001 for å jobbe som barne-, ungdoms og familiearbeider i Landås menighet. Helgen etter 11. september samme året traff hun sin store kjærlighet, Vidar Romarheim.

— Jeg var med Betlehems friluftsgruppe til Mjølfjell, på en luft- og kjærlighetstur. Det var kjærlighet ved første blikk, smiler Kari.

Vil være her

— Hvordan er det å være amerikaner i Europa nå?

— Vi vil mye heller være her i Bergen enn hjemme i USA!

De har fått det med seg gjennom mediene, og på telefoner hjemmefra. At folk i USA hamstrer tape og plastposer og beskyttelsesutstyr mot et eventuelt kjemisk terrorangrep.

— Vi hadde nok hatt mer frykt dersom vi bodde i USA nå. Har du sett filmen Bowling for Columbine? Det er slik det er, mediene kan skape ting, skape frykt, jeg likte den filmen, selv om den gjorde meg skamfull på landets vegne, sier Kari.

Kathleen trekker frem 11. september.

— Jeg var så glad vi var i Norge 11. september, ikke minst for barnas del. Glad vi slapp alt som fulgte, alle medieoppslagene, all frykten. Etter terroren i New York var det så mange nordmenn som viste omtanke og trøstet, sa hvor lei seg de var, det varmet. Jeg tror ikke vi får akkurat samme sympatien om en krig bryter ut i Irak, poengterer Kathleen.

Trygg og skamfull

— Vi føler oss trygge her i Norge, fastslår Kari.

Likevel frister det ikke akkurat å sprade på Ole Bulls plass og nynne på nasjonalsangen «The Star Spangled Banner» i disse dager.

— Det er ikke den beste tiden å erklære at du er amerikansk. Alle blir koblet til Bush, hans meninger blir gjort til våre. Men det at du støtter landet ditt, betyr ikke at du har samme mening som ham, påpeker Kari.

Hun har fått flere spørsmål og reaksjoner fra bergensere.

— Da jeg var i kirken en dag, spurte flere om hva jeg synes, hva som skjer hjemme i USA. Det er nok litt antiamerikansk stemning her, jeg merker det også i mediene, og jeg føler meg skamfull, forteller Minnesota-Kari.

Hun gjør det klart at hun er mot et amerikansk angrep på Irak.

— Jeg er for fred. Og jeg stemte ikke på Bush, men han er landets leder. Jeg støtter ham ikke, men jeg kan forstå ham, hvordan han tenker, poengterer hun.

Kathleen stoler på at den amerikanske presidenten har gode folk rundt seg, at de bidrar til de rette beslutningene.

— Hvorfor kan ikke Bush la andre folk overta snakket, undrer hun.

— Hva synes dere om anklagene om at Bush og USA kun er ute etter Saddams og Iraks olje?

— Da jeg hørte det første gang på nyhetene her, trodde jeg det var spøk. Jeg spurte mannen min om hvordan man kan mene det? Jeg tror dette har med terror å gjøre. Hadde Bush planlagt et angrep mot Irak før 11. september 2001, ville han ikke fått slik støtte. Jeg tror det er vanskelig for ikke-amerikanere å forstå hvordan 11. september har påvirket USAs befolkning mentalt, sier Kari.

Kathleen forteller at hun har kontakt med familien i USA hver dag. I vinterferien drar hun og barna til Houston, Texas. Men allerede 9. mars lander de i Bergen igjen.

— Forhåpentlig, hvis ikke krigen har brutt ut og alle fly blir innstilt, sier hun.

Kathleen vil tilbake i dekning mellom de syv fjell. For som hun sier:

— Hvem vil bombe Bergen? Norge er fredsmakere.

STEMMER FRA STATENE: Amerikanske Kari Burke Romarheim (24) og Kathleen Sanches (33) vil mye heller være i Bergen enn USA akkurat nå. Den økende antiamerikanske stemningen i Norge og Europa kan de leve med. KNUT EGIL WANG (foto)