Astrid Therese Moen jobber nattevakter på Haukeland sykehus, og forteller at hun nesten hver gang ser at noen har lagt ut store mengder mat langs Fløenstien, som går langs vannet.

— I vinter har jeg lagt merke til at noen legger ut hunde- eller kattemat og fuglefrø på to bestemte steder langs Store Lungegaardsvann. Jeg aner ikke hvem som gjør det, men maten ser fersk ut når jeg sykler til jobb i 21-tiden, forteller hun.

Sykler sikk-sak blant rotter

Det første foringsstasjonen ligger like ved inngangen til sykkelstien rundt vannet, rett før man runder hjørnet mot Helleren. Den andre foringsstasjonen ligger på gangbroen fra sykkelstien opp mot Fløenbakken.

Resultatet av mateprosjektet har ikke latt vente på seg: Det kryr av rotter langs stien, rundt de to «matestasjonene».— Forrige vinter så jeg sporadisk en rotte eller to når jeg sykler sent om kvelden til nattevakt. Denne vinteren sykler jeg omtrent i sikk-sakk mellom rottene. Det er faktisk så ekstremt at jeg aldri hadde luftet hunden min der kveldstid, sier hun.

- Noen må ha sett det

Og når Moen er på vei tilbake, tidlig om morgen, ser hun rottene forsyne seg av maten.

— Da står de med de feite halene sine i ringer og spiser av maten.

— Hvem tror du kan stå bak matingen?

— Ingen anelse. Men jeg vil tippe at maten legges ut i 20-tiden på kvelden. Noen må jo ha sett dem som gjør det. Hadde jeg sett dem, ville jeg snakket til dem!

BT fikk i løpet av søndagen flere tips fra lesere som har sett det samme som Moen, og så tror de har observert hvem som legger ut maten.

- Stor bestand

For at rottebestanden ikke skal ta helt av, har Bergen kommune opprettet en egen nettside som blant annet kommer med tiltak for å bekjempe rotter. Et av disse tiltakene er å sørge for at mating av andre dyr, som fugler, ikke gir næring til rottene.

— Det er ikke straffbart å legge ut mat som sikkert er ment til fugler. Men når man legger ut mat til fugler må det skje på dagtid. Fuglene er ikke aktive på natten, og mat lagt ut etter mørkets frembrudd vil dermed gå til rottene. Derfor er det også viktig å sørge for at maten man legger ut blir spist opp med en gang, forklarer etatssjef ved Etat for helsetjenester, Brita Øygard.

- Har man noen formening om hvor stor rottebestanden er i Norge?

— Det er jo veldig vanskelig å si noe om, vi ser dem bare når de viser seg. Men det er grunn til å tro at det er snakk om en relativt stor bestand.

I bekjempelsen av rotter er også Mattilsynet inne, og det finnes flere selskap som utfører skadedyrbekjempelse.

— Det viktigste er å unngå at rotter trenger inn i hus og restauranter. Vårt ansvar i Etat for helsetjenester er primært å varsle når vi blir bekymret for at rottebestanden kan påvirke helsen vår, og vi går ut med informasjon om rottebekjempelse, sier Øygard.

SYKKELROTTE: Forrige uke skrev bt.no om legen Friedemann Leh, som fikk en rotte inn i hjulet på sykkelen sin da han passerte en flokk rotter på den samme stien.
PRIVAT