Atle Andersson

— Vi oppdaget det utrolige tyveriet i går morges. Vår nyplantete hekk med 32 tujaer var røsket opp og kjørt vekk. Etter det umiddelbare sjokket ble jeg kjempelei meg, forteller Kristin Molvik Botnmark.

Den mystiske og uvanlige hekkhistorien i Sædalen kommer bare noen uker etter at en osing fikk bilen plantet inn i hekken etter en durabelig nabokrangel. Men både Kristin Molvik Botnmark og ektemannen Børre Botnmark avviser at de har ligget i krig med naboer om tuja-hekken.

Ingen nabofeide

— Vi vet at det er delte meninger om tuja, men den er nå ikke stygg. En av naboene, som er hageguruen i strøket, syntes den passet fint inn akkurat her. Jeg kan aldri tenke meg at hekken var til sjenanse for noen, forteller Kristin.

— Vi har heller ingen uvenner i nabolaget, tilføyer ektemannen.

Han har flere teorier om hekktyveriet.

— Det kan være et bestillingstyveri. Det kan også være en omreisende bande som tilbyr billig hagearbeid og som planter grønt tyvegods i folks hager. Dette er nok helt sikkert gjort i vinnings hensikt, tror Børre Botnmark.

Sist sett torsdag

Sædalen gjennomgår en forvandling med storstilt boligbygging. Selv om ekteparet ikke vil kaste grunnløse mistanker mot noen, vil de fatte en viss interesse hvis de oppdager eller får nyss om 32 nyplantete tujaer i en hage et eller annet sted.

— Vi har anmeldt tyveriet til politiet. Selv om saken neppe har høyeste prioritet hos dem, fikk vi beskjed om å snakke med naboer og sammen se oss rundt etter en nyplantet hekk som passer til beskrivelsen, forteller Kristin.

Hekken ble sist sett sist torsdag klokken 14 da familien reiste bort for helgen. De la ikke merke til om prydplantene fortsatt sto i den nysådde plenen da de kom hjem søndag kveld.

— I går morges ringte en nabo og utbrøt lett oppkavet: «Ka é det så skjer? Hekken dokkers é vekke». Hun var like sjokkert som oss, forteller Kristin.

Om natten

32 hull i jorden var det sørgelige synet som møtte dem etter tyvenes herjinger i hagejorden.

— Kjeltringene må ha slått til om natten, ellers ville naboene ha oppdaget dem. De må enten ha brukt tilhenger eller hatt kassebil for å frakte vekk plantene, sier Børre.

Frekkasene har gravd opp tujaene, men ikke etterlatt seg noen synlige spor i den nysådde plenen.

Familien har bodd i Sædalen i fire år.

— Vi har opplevd området som en landlig idyll, men vi har jo lest i avisen at tyver stjeler som ravner fra byggeplasser her i nærheten, sier Børre.

Hekktyver har de imidlertid aldri hørt om før, inntil deres egen hage ble ribbet for hagepryden. Den fikk stå i fred i en drøy måned.

Plantet til 17.mai

— Vi plantet hekken til 17.mai. Meningen var at den skulle bli en pen buffer mot den nye veien til Nattland skole, forteller Kristin. Tujaene var omkring en meter høye og kostet 179 kroner stykket. Dermed stakk tyvene av med planter til en verdi av nærmere seks tusen kroner.

— Det er kanskje ikke de store verdiene, men trist er det likevel, synes ekteparet i Merkurveien.

— Tør dere plante nytt nå?

— Akkurat nå er jeg mest fristet til å sette opp et gjerde, sier Børre.

— Det kan jo ikke være meningen at vi alltid må være hjemme for å passe hekken, smiler en oppgitt Kristin Molvik Botnmark.