ARILD JAKOBSEN

Det var Norges ambassadør i Nepal, Ingrid Ofstad, som kom med den glade nyheten til nordmannen og misjonæren Trond Berg i Central Prison, klokka 10.00 lokal tid i Katmandu. Ambassaden ble nesten tømt for folk ved denne anledningen.

— Det er ikke helt gått opp for meg ennå, sa Trond Berg da vi møtte han, for anledningen utenfor fengselsdøra, bare 10 minutter etter at ambassadens folk i fred hadde møtt Berg. Det er så nytt for meg at jeg ikke har klart å få frem noen tårer ennå, selv om jeg har lett for å gråte ellers. Jeg er bare så utrolig lettet. Tenk, en fri mann torsdag.

— Dette blir 17.mai midt i februar, en virkelig frigjøringsdag, fikk Trond Berg uttrykt fra sitt rare og fortsatt spørrende ansikt.

Han fikk ikke helt bort forskrekkelsens trekk i ansiktet, men blandet det likevel godt med store og brede smil.

— Hva har du tenkt under disse første 10 minuttene alene?

— Det var ingen tanker som ville virke i hodet mitt, svarte Berg. Men jeg husker at jeg fikk takket min Gud. Så begynte jeg å lese e-posten som ambassadens folk hadde med til meg. Jeg kom ikke langt før dere kom. Men jeg har jo selvfølgelig tenkt på familien hjemme, og tenker nå på hvor lykkelige de må være. Jeg kjenner at jeg er utrolig glad, og blir nok bare gladere og gladere utover dagen, tenker jeg.

— Har du noen gang tenkt på å rømme?- Ha, ha! Ja så sannelig har jeg det, men ikke seriøst selvfølgelig. Min lille nevø Mathias (5) hadde planene klare, har jeg fått vite. Han ville kretse over fengslet i helikopter, og heise meg opp. Nei, det har vært mange negative beskjeder gjennom månedene, og humøret har slett ikke vært godt hele tiden, men nå kjenner jeg det letter for hvert minutt, forteller Trond Berg, fortsatt godt passet på av fengselsbetjeningen.

Vår kort tilmålte tid er ute, og på vei ut kommer vi i tale med sjefsfangen, mr. Sherpa, han som ordner og koordinerer alle besøk til fengselet.

— Ja, jeg har allerede hørt ryktene om at mr. Berg skal ut torsdag, sier han. Det gleder meg. Det var nok det riktige, etter som jeg kan se det. Men vi har stelt pent med mr. Berg her inne. Ikke sant?

Ambassaden går i dag i gang med å varsle Utenriksdepartementet. De ordner også utreisevisum, flybilletter og forbereder stor kakefest på ambassaden torsdag formiddag. Der venter også et varm bad til Trond Berg. Familien kan vente Berg hjem i løpet av helgen.

Trond Berg er dømt for ulovlig misjonering i Nepal, og fikk en dom på 3 måneder og 20 dager. Iberegnet varetekten betyr det at han settes fri torsdag.

— Jeg kommer ikke til å anke dommen.

Der er Trond Berg klinkende klar. Han har et ønske, å komme fortest mulig hjem.

Bergs advokat Sudheer Shrestha kommer ikke fra Rajbiraj til Katmandu med domspremissene før sent mandag ettermiddag. Det er foreløpig ukjent om de tre andre kristne fangene har fått samme dommen.

OVERRASKET: Hva sier du - fri mann torsdag?? Det gikk langt tid før Trond Berg forsto hva som ble fortalt han.