— Hva skal du bli hvis du blir voksen? Slik snakket barna i slummen om fremtiden, og det gjorde et sterkt inntrykk, forteller regissør Håvard Holme.

Han skal sammen med Vegard Bergheim og Lars J. Dyvik fra «Fet Film» tilbringe fem uker i Nairobi i Kenya under valget i mars i år.

Da skal de lage dokumentaren «Birth of hope» om barna i slummen. Over artikkelen kan du se et lite strekk med råopptak fra et intervju Fet Film har gjort tidligere fra slummen.

«Skuddsalvene gjaller i blikkskurene. Billian vet at kuleregnet dreper foreldre, søstre og brødre. Ja, hele familier. Det er hatet og håpløsheten som råder.»

Forrige valg i Kenya i 2007 endte med 1300 drepte og en halv millioner mennesker på flukt. En ung Kenyansk rapper som het Billian Okoth opplevde at valget gjorde vondt til verre i slummen, og besluttet å legge rap-karrieren på hyllen for å gjøre forandringer i hjemlandet.

Han bestemte seg for at forandringen måtte komme tidlig, og begynte å lære barn i slummen å rappe om håp, samhørighet, fremtiden og et dop-fritt slumområde.

— «Du vet at vi er nasjonen, den neste generasjonen, og vi trenger utdannelse», rapper barna i sine sanger. Holme tilbrakte ett år som fredskorpsdelegat rundt Mathareslummen, og ble kjent med gjengen i «Billian Music Family».

Afrikas våpenhovedstad

Eastleigh er en bydel i Nairobi som er beryktet for våpenhandel-industrien i Afrika. Regissør Holme har opplevd å stå i den gale enden av et geværløp og å være tett på et bankran når han jobbet der nede.

Sikkerhetssituasjonen er uoversiktlig forut for valget 4. mars, og kenyanske myndigheter oppfordrer publikum til å vise særlig aktsomhet på steder hvor folk samles. Dette skaper ekstra utfordringer for produksjonsteamet, men de er trygge på at dette skal gå bra.— Vi har solide folk vi stoler på, og bor på en trygg plass. Dette er mennesker som Holme har kjent gjennom det året han jobbet der nede, forteller Vegard Bergheim.

— Men det er ikke alt vi har fortalt mødrene våre, forteller Lars Dyvik med et skjevt smil.

Barn som trosser omstendighetene

Firmaet «Fet film» har holdt på i et og et halvt år. Dette er deres første, store dokumentarproduksjon. Alle fremhever det gode miljøet både i utdanningen hos UiB og i BSTV, hvor de ble kjent med hverandre og fikk eksperimentert masse. Og ikke minst alle hyggelige mennesker i filmmiljøet i Bergen som har gitt gode råd og veiledning.

— Det har vært gøy å starte for seg selv. Det har vært en stupbratt læringskurve, mye å sette seg inn i og emosjonelle bølgedaler. Men firmaet har ikke en krone i lån, og vi andre jobber ved siden av. Det har blitt lange dager, forteller Bergheim.

Men nå gleder de seg veldig til å begynne å produsere dokumentar om barna i slummen.

— Det ligger mye universelt man kan relatere seg til i denne historien. Det å tro på drømmer, å klare å jobbe mot dem, forteller Holme.

— Og så handler det om barn som trosser omstendighetene de er i, sier Bergheim.

Barna selv skal få fortelle historiene sine fra slummen og livet sitt, ved at de får utlevert små kameraer som de kan bruke.

— Hvis noen sitter på et DV-kamera som vi kan gi til barna, så er det kjempefint om de kan ta kontakt med oss, så tar vi det med oss nedover, forteller Holme.

HUSKELISTEN: På en stor tavle i rommet står alt de ikke skal glemme til turen. Nevøene til Dyvik har sørget for det kunstneriske tilsnittet.
RONALD E. HOLE
DOKUMENTARISTENE: Vegard Bergheim, Lars J. Dyvik og Håvard Holme skal produsere dokumentaren
RONALD E. HOLE