• Hvordan skal vi gå kledd? Stryker mange til eksamen? Hva får vi i lønn? Tenk om vi mister en turist?

Det haglet med spørsmål da Bergen Guide Service tirsdag arrangerte vorspiel på årets kurs for nye bergensguider, de røde.

Med kaffeskvett, utdeling av pensumliste, gjennomgang av timeplan — og gode råd. Mange gode råd.

— Når ble Bergen grunnlagt, forresten, og når var den siste store bybrannen? Anne Haavaldsen, en av kurslederne, leker intetanende turist - det tenkes infernalsk rundt kaffekoppene. Kremt, kremt.

I Nordnes bydelshus, mellom kunstige planter, pokaler, strykejern og bilder av Beffen og trikken sitter sykepleiere, oversettere, studenter, landbrukskonsulenter, rengjøringshjelper, sikkerhetskontrollører, Frelsessoldater, eksportsjefer og pensjonister. Guider vil de bli, alle sammen.

De er fra Tyrkia, Nederland, Russland, Frankrike, Chile, Tyskland, Spania, Sverige og Venezuela. Og Norge, selvsagt, 15 av 28.

Haavaldsen er fornøyd med at alle har klart kursets første test: Å finne bydelshuset på Klosteret.

Bygget etter bybrannen i 1702.

— Og det er ikke siste gang dere får høre det årstallet, garanterer hun.

Får ikke være kjedelige

Først vanker det litt skikk og guide.

— Om guiden har ikke turisten krav på å få vite annet enn navnet, får kandidatene vite. Ikke adresse og telefonnummer. Dessuten: Politikk og religion snakkes det ikke om under guiding. Bannlyst.

Oppfattet? Oppfattet.

Allerede kursdag to tar det av med ti tusen års norgeshistorie - alt i løpet av én eneste kveld.

På pensumlisten står også hanseatene, den annen verdenskrig, det moderne Norge, Akvariet, førstehjelp, Bergens næringsliv, Bergenhus, utdanningssystemet og Bergen kommune. Og mye, mye mer.

Spirene skal lære hvor nødutgangene på Akvariet er, og toalettene på Det Hanseatiske Museum, og de skal kunne Bryggens historie og dra Edvard Griegs viktigste komposisjoner.

På bedriftsbesøk hos Statoil og Fiskeridirektoratet skal de også. Olje og fisk er viktig.

Dessuten øvelseskjøring, øvelseskjøring og atter øvelseskjøring. Til Troldhaugen, Bryggen og Akvariet.

— Som guider skal dere være korrekte - men aldri kjedelige, formaner Anne H. Og drar til igjen: Hva er Rasmus Meyers Samlinger? - Jo, Norges største samling av Munch-malerier utenfor Oslo, svarer hun selv - denne gangen.

Mange søkere

— Til dette kurset har vi hatt flere søkere enn på lenge, forteller daglig leder i Bergen Guide Service, Christian Toftegaard. Han sitter ringside og kan fortelle forsamlingen at firmaet har 120 guider. I fjor hadde guidene 8000 oppdrag.

Med grupper fra 45 personer ned til én.

For det finnes de som vil ha en guide helt for seg selv, noen timer eller en dag.

En hånd går i været, og det lures på om guider kan ta sommerferie.

— Ingen skal nekte dere ferie, men dersom dere legger ferien til den uken i juni med syv cruiseanløp i løpet av en eneste dag, vil dere kanskje ikke få julekort fra Bergen Guide Service, sier Haavaldsen, og alle skjønner alvoret.

Mariann Bondevik (22) er blant kandidatene. Egentlig fra Fitjar, men nå mediestudent i Bergen med reiseerfaring fra Sør-Amerika og jobbpraksis fra hotell - og med kjempelyst til å bli guide.

— Har reist en del, liker å være sammen med folk, og alltid vært litt misunnelig på dem der fremme, de med mikrofonen.

Nå får hun sjansen selv.

Gode råd

Så er timeplan og pensumliste delt ut, og det er tid for spørsmål. De er mange - om det blir dobbel lønn for to språk (nei, dessverre), om guideantrekket (rødt, klassisk, tidløst), om turister som forsvinner (det hender, ja), om det finnes vanskelige turister (en av hundre) og om smart litteratur (Bergen Byleksikon, men det er dessverre utsolgt).

Og om tips.

— Ikke flust, svarer Haavaldsen. Noen nasjoner er mer gnitne enn andre. Ti pence er en formue for en engelskmann. Men det viktigste: Del alltid det dere får med sjåføren, fifty-fifty, om det så bare er en femmer, formanes det.

Og ikke mist for mange turister, formaner vi.

KURSSTART: Kursleder Anne Haavaldsen fra BErgen Guide Service og Bergen Guideforening orienterer kandidatene om vårens guidekurs.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG