Kristin Jansen

— Det er som om jeg har laget en film over det som skjedde. Jeg vet ikke hva som er drøm og hva som er virkelig, sa 49-åringen da han forklarte seg i Midhordland tingrett.

Svanhild Bergesen ble brutalt drept med 15 knivstikk hjemme i sin egen seng natt til 21. desember 2003. Hvorfor det skjedde er fremdeles en gåte. Noen timer tidligere hadde hun tatt imot mannen som nå er tiltalt for ugjerningen med en god klem. 49-åringen var tidligere nabo av avdøde og samboeren hennes, og var invitert på besøk. Sammen drakk de hjemmebrent, så på tv og pratet.

— Vi satte oss i stuen og så på Taxi, taxi. Vi danset og hadde det hyggelig, sa 49-åringen som også er tiltalt for vold og trusler mot to kvinner. En av dem var hans forlovete.

Alkoholiker i 30 år

— Var du beruset på dette tidspunktet, spurte sorenskriver Mette Cecilie Greve

— Ja, jeg begynte å kjenne det, sa tiltalte som har slitt med store alkoholproblemer de siste 30 årene. Han hadde også tatt en valium den aktuelle kvelden.

49-åringen forklarte videre at han så på klokken da den var kvart på ti. Etter det husker han svært lite av det som skjedde.

— På et tidspunkt våknet jeg til meg selv igjen et kort øyeblikk. Jeg sto og holdt i en kniv. Etter det husker jeg ikke mer før jeg ringte nødtelefonen, sa han i retten.

Både tiltalte og samboeren ringte medisinsk nødtelefon flere ganger etter at Svanhild Bergesen var blitt knivstukket. Denne samtalen kom inn klokken 03.46

— Medisinsk nødtelefon

— Eg har drept et menneske.

— Ka sier du?

— Ja, eg har drept et menneske.

— Er du sikker på at han er død?

— Hon.

— Hon?

— Ja, eg holder på å drepe han andre.

Så den blodige kniven

Tiltalte kunne ikke huske at han hadde hatt denne samtalen, men han medgikk likevel at det måtte være han siden han kjente igjen stemmen sin.

— Tror du at du kan ha drept Svanhild Bergesen, spurte sorenskriver Mette Cecilie Greve.

— Både ja og nei. Jeg har brukt de siste elleve månedene til å gå igjennom det som skjedde, men jeg kommer ikke frem til noe, svarte tiltalte.

Samboeren til den drepte kvinnen forklarte seg også i retten i går. Han fortalte at tiltalte skulle overnatte på sofaen hjemme hos han og samboeren fordi ingen av dem hadde penger til drosje.

— Utpå natten hørte jeg at noen gikk i døren. Jeg sa han måtte legge seg fordi vi skulle sove, men fikk ikke noe svar. Rett etterpå snur jeg meg og ser den blodige kniven. Jeg hopper opp av sengen og prøver å ta den fra ham.

— Mener du at tiltalte har stukket samboeren din alle disse gangene mens hun sov, spurte sorenskriver Mette Cecilie Greve.

— Ja, det gjør jeg, svarte samboeren.

Tiltalen mot 49-åringen går ut på forsettlig drap under svært skjerpende omstendigheter. Statsadvokat Jarle Golten Smørdal ønsker 14 års forvaring for mannen.

FORSVARER: Advokat Ann Turid Bugge forsvarer 49-åringen som er tiltalt for drapet på Svanhild Bergesen ved juletider i fjor. Til høyre bistandsadvokat Rolf Helgesen.

RUNE SÆVIG (foto)