— Siden 1. juledag har vi hatt 37 pasienter innlagt med behov for operasjon som følge av fall på glatt føre eller snø. Noen få har skadet seg under skiaktiviteter, men de aller fleste har sklidd på isen, sier avdelingsoverlege Jonas Fevang ved ortopedisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus.

PÅ GLATTISEN: Ida Jansen Jondahl (til høyre) og Sissel Kjelby med barna Ylva, Astrid og Isolde fikk trøbbel med å holde seg på beina på Vetrlidsallmenningen tirsdag.
JAN M. LILLEBØ

15 av pasientene har vært innlagt med ankelbrudd. Høyt på listen er også brudd i skuldre, håndledd og hofter.— Vi har merket føret i romjulen veldig godt. Det har vært såpass hektisk at vi har måttet la en del pasienter vente hjemme på operasjon, mens andre er blitt sendt til Voss og Haraldsplass, sier Fevang.

Få barn med skader

Tirsdag ettermiddag venter 15 pasienter på å få komme til på operasjonsstuen.

— Men vi har god kontroll. Er det noe som må tas med én gang, gjør vi det. De som venter, er de som ikke blir skadelidende av det. De har gjerne en gips på, og har mulighet til å vente hjemme. Noen må også vente med operasjon til den verste hevelsen har gitt seg, forklarer Fevang.

Bruddpasientene er i alle aldre, ifølge avdelingsoverlegen.

— Men de fleste er voksne, vi har ikke hatt mange barn inne.

Faller på ski

Også ved legevakten har det dukket opp en del brukne bein i løpet av julen.

— De siste dagene har vi hatt en jevn pågang av folk som har skadet seg på glatt føre. Det er flest skader etter fall på isen, men noen har også pådratt seg skader under skiaktivitet eller aking, sier overlege Torbjørn Hiis Bergh ved Bergen legevakt.

Han forteller at det er håndledd og ankler det går verst ut over.

— Men dette er langt fra den verste julen vi har hatt. Jeg tror nok at når folk ser at det er snø og potensielt glatt føre, passer de seg litt og går forsiktig, sier overlegen.

Legenes råd: Brodder

Han har følgende oppfordring til deg som skal ut på glattisen:

— Bruk brodder! Det gjelder spesielt for eldre som skal ut og gå.

Avdelingsoverlege Fevang på Haukeland slutter seg til dette rådet.

— Absolutt. Det er et snusfornuftig, men godt råd i disse tider.