— De har invitert meg ned her, jeg vet ikke hva som skal skje. Veldig hyggelig, sa Mohn fornøyd da han ankom Nordneshallen litt utpå ettermiddagen i går.

En vegg av varme slår mot en så snart døren åpnes. Det er stinn brakke. Rundt 360 jenter og gutter fra 36 lag i Bergen og kommuner rundt fyrer håndballer til hverandre. Utenfor banene fyker små og store frem og tilbake, noen med vaffel i hånd, andre på jakt etter laget sitt. På banen får en liten jente nettkjenning, og jubler heftig. Mohn smiler, ler litt når han ser en artig situasjon.

- Gjør hverandre gode

Dette er saker for mangemillionæren som i mange år har støttet breddeidretten. Spesielt er han glad i sporter der folk jobber sammen mot felles mål.

— Alt lagspill er bra. Folk lærer å gjøre hverandre gode, sier Mohn.

Dette var stort, veldig skjønt. Jeg gleder meg til jeg blir 80

Da Nordneshallen sto ferdig i 2001, hadde Trond Mohn gitt 8,5 millioner kroner, en tredel av totalkostnadene på 23,5 millioner. Men det stoppet ikke med investeringene. Hvert år bidrar han til at hallen kan ha daglig leder og vakter slik at den holder åpent både sent og tidlig.

Veldedighetsturnering

Derfor vil Nordnes IL feire at deres velgjører har fylt 70 år, en eller annen gang i april, som jubilanten sier selv. Og hva er mer naturlig enn å koble markeringen til den aller første veldedighetsturneringen Nordnesrepublikken – dette navnet som har overlevd her ute på halvøyen i hundreder år, og som omfatter alt som kan krype og gå av folk, lag, buekorps og organisasjoner, ifølge Ronny Knutsvik, hallens daglige leder.

På programmet denne dagen står også kino, bading på Nordnes Sjøbad, diskotek og dansing på Akvariet.

— Vi gjør dette for å skape glede og entusiasme, og for å spille for en god sak, sier Ola Siverts i Stiftelsen Nordneshallen.

Premien er verken pokaler eller medaljer. En del av overskuddet går til Leger uten grenser, Redd Barna, Kirkens Bymisjon og den utrydningstruede filippinske krokodillen gavialen som finnes på Akvariet. Alle får 8500 kroner hver.

- Følger med oss

Det spraker i høyttaleranlegget. Alle blir bedt om å komme til hall og tribune og sette seg ned. For nå er det tid for bursdagssang og taler, kaker og brus. Visst er det noen uker siden selve dagen, men når man fyller 70, har man lov til feire hele året, sier Ola B. Siverts.

Trond Mohn smiler og kikker seg rundt. Han nyter stunden, selv om det er litt spesielt å stå der midt på banen.

— Nordneshallen hadde neppe blitt realisert uten ditt bidrag, og vi liker måten du følger med oss på. Du er ikke en passiv giver, men en aktiv bidragsyter, sier Siverts.

Det andre hjemmet

12 år gamle Anna Østvik forteller om hva hallen har betydd for henne siden hopp og sprett i barnehagen til hun nå spiller håndball.

— Den er storstuen vår, sier hun.

«VÆR AKTIV PÅ IDRETTSBANEN»: En håndballturnering var rammen rundt Nordnes-folkets feiring av Trond Mohn. Den idrettsglade velgjøreren fikk godord fra Ola Siverts (til v) i Stiftelsen Nordneshallen og Anna Østvik (12), mens Oliver Monsen (8) overrakte blomster. - Fortsett med å være aktiv på idrettsbanen, sa Trond Mohn.

For hallen er mer enn en idrettshall. Her treffes nordnesboere i alle aldre, her kommer barn og unge for å gjøre lekser etter skoletid. En tredel av hallen kan brukes til aktiviteter som ikke har med organisert idrett å gjøre.

— Mange har dette som sitt andre hjem, forteller Ola Siverts.

— Vi hjelper hverandre her ute, og ved hjelp av hallen skaper vi sunne og gode oppvekstvilkår i bydelen, sier turneringsleder Morten Fjeldstad.

- Dette var stort

Trond Mohn tusler opp trappen til kakefatene med bok og blomster under armen. Aldri har bursdagen hans blitt feiret på en slik måte.

— Dette var stort, veldig skjønt. Jeg gleder meg til jeg blir 80.