Politiet brukte først pepperspray mot den aggressive hunden, og skjøt den deretter i brystet med maskinpistol. Men dyret klarte å stikke av, og er fortsatt ikke funnet.

Strømgjerde

I morges fikk politiet kontakt med eieren av den skadeskutte border collien. Han har forklart at hunden slet seg fra båndet sitt torsdag. Den skal ha blitt livredd etter møtet med et strømgjerde, og sprunget over en vidde og gjennom en skog.

Hundeeksperter bt.no snakket med fredag morgen, var i villrede da de fikk høre om hundens merkelige oppførsel. De fryktet smittsomme sykdommer hos hunden, men nå viser det seg altså at atferden trolig hadde en helt annen forklaring.

Politiet har nå avsluttet søket etter hunden.

— Det er et vanskelig område å søke i. Derfor har vi brukt ulike ettersøkshunder. Vi regner ikke med at hunden nå utgjør noen fare. Trolig er den død eller døende, sier jourhavende jurist ved Sogn og Fjordane politidistrikt, Knut Broberg til bt.no ved 19.00-tiden fredag.

Forsvarte seg med rive

Dramaet i bygden Sunnarvik et par kilometer sør for Eikefjord i Flora kommune begynte ved 21-tiden torsdag kveld. En mann var ute på et jorde og raket da han ble angrepet av den krakilske hunden, tilsynelatende helt uten grunn.

— Heldigvis hadde han riven til å forsvare seg med, så han klarte å holde hunden unna og komme seg i sikkerhet i en bil. Derfra ringte han oss, sier operasjonsleder Nils Erik Eggen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Hunden var fortsatt svært hissig da en politipatrulje kom til stedet, og gikk ganske snart til angrep.

— Den virket rett og slett forstyrret. Vi prøvde å få kontroll over den ved hjelp av pepperspray, men det hadde tilsynelatende ingen virkning, sier operasjonslederen.

Skulle avlives

Da de kontaktet viltnemnda og en jurist, fikk politifolkene råd om å avlive hunden. Ekspertene mente det var hjemmel i hundeloven for å ta hunden av dage, ettersom den gikk rundt uten ledsager og angrep folk.

Klokken 01.15 tok politiet frem et automatvåpen av typen MP5.

— En av tjenestemennene våre fyrte av det vi mente var et velrettet skudd, og hunden ble trolig truffet et sted mellom brystet og halsen. Likevel spratt hunden opp i været og forsvant ut i skogen, sier Eggen.

Også et skudd nummer to skal ha truffet hunden.

Ønsker tips

Trolig er hunden hardt skadd, kanskje er den allerede død. Fortsatt har ingen klart å finne den.

— Hvis noen ser hunden ber vi om at de tar kontakt. Hvis vi finner den i nærmeste fremtid kan det bli aktuelt å foreta undersøkelser av dyret, sier jourhavende jurist, Knut Broberg.

Politiet advarte fredag formiddag mot å nærme seg dyret.

Flere vitner

Flere folk i bygden sier til bt.no at de så den sinte hunden før den gikk til angrep torsdag. Leif-Harry Sunnarvik kjørte sakte forbi den to ganger.

— Den første gangen sto den og knurret ved veien. Neste gang bjeffet den høyt og sprang etter bilen min et stykke, sier han.

Ifølge Sunnarvik hadde hunden lang, svart pels, med et hvitt område på brystet. Han dro ikke kjensel på hunden, og det gjorde heller ikke andre bygdefolk som bt.no har snakket med.