Politiet holdt klokken 11 tirsdag pressekonferanse på Quality hotel i Florø.

Her gikk de ut med navn på to av de tre drepte:

  • Arve Kvernhaug, fra Bagn i Valdres, bussjåfør, født i 1958
  • Margaret Molland Sanden, 19 år fra Årdalstangen Senere tirsdag ble også navnet på den tredje drepte frigitt:
  • BrahimKhouya bosatt i Gøteborg, svensk statsborger født i 1960 — Våre tanker går nå først og fremst til de pårørende i denne tunge stunden, sa Iden.

- Helt uvirkelig

Margaret Molland Sanden gikk studiespesialiserende linje ved Årdal videregående skole i tre år før hun i vår var russ.

— Hun var kjempeblid, pliktoppfyllende og alltid fornøyd. En ansvarlig og glimrende topp elev. Vi er alle sterkt preget at det som har skjedd, sier Sonja Hestetun.

Hun var lærer for Margaret og forteller at hun var en aktiv jente, som reiste mye.

— Hun var så positiv til livet. Hun var en jente som sto på, sier Hestetun.

I morges måtte hun som stedfortreder for rektor samle lærerne ved skolen før de gikk inn i klasserommene for å snakke med elevene om drapet. Den videregående skolen har rundt 200 elever.

— Dette er helt uvirkelig for oss, så traumatisk for bygden. Det som skjedde her angår absolutt alle. Det er så mange som er involverte, sier Hestetun.

Samling på skolen

Klokken 12 i dag var det samling for Margaret med ett minutts stillhet. I tillegg spilte de "Spre dine vida vingar" med Sissel Kyrkjebø.

Ungdomsprest, helsesøster og psykiatrisk tjeneste på skolen har også tatt vare på elevene. Også tidligere klassevenner av den drepte 19-åringen har vært innom skolen for å være sammen.

— Det har vært veldig stille. Folk har tatt vare på hverandre, det har vært stille gråt, sier Hestetun.

På Facebook hadde en minneside for Margaret fått 12.000 følgere på få timer ved 15-tiden i dag.

- En nydelig jente

— Margaret Molland Sanden var en nydelig jente. Hun var populær, alltid smilende og hilste alltid. Hun var omgjengelig og hadde mange venner, sier Mari Halvorsen Henanger (21).

Hun er vokst opp i Årdal og gikk i samme barnehage som den drepte 19-åringen, som skal ha tre yngre søsken.

— Vi kommer fra et lite sted og har en del av den samme omgangskretsen, men jeg var ikke en nær venninne. Jeg kan tenke meg at det er mange som har det tungt og vanskelig nå, sier Henanger.

Trolig var Sanden på vei tilbake til studiene i Oslo da en 31-åring overfalt dem på Valdresekspressen mot Oslo. Henanger studerer selv i Oslo og tar ofte Valdresekspressen fra Årdal.

— Jeg synes dette er vanskelig. Når skal du føle seg trygg når noe slikt kan skje så brått og uventet? - Kommer jeg til å føle meg trygg på bussen til og fra Årdal? jeg har ikke lyst til å tenke slik, vil ikke føle det slik, sier Henanger.

Sterkt berørte klassekamerater

Margaret studerte førsteårs bachelorstudent i ingeniørfag - bioteknologi og kjemi ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved Universitetet i Oslo og Akershus.

Ved Universitetet i Oslo og Akershus har klassekameratene i dag samlet seg i sorgen.

— Studentene er veldig sterkt berørt, og jeg har skikkelig vondt av dem akkurat nå. Vi har holdt vårt første informasjonsmøte nå i morges, og tilrettelagt det slik at de som trenger det kan treffe ledelsen og studentpresten i et stille rom. Mange benytter seg av dette tilbudet, sier Petter Øyan, Dekan ved fakultetet.

Åpner kirken

Klokken 15 i ettermiddag åpnes Farnes kirke i Øvre Årdal for lokalsamfunnet.

Ifølge sokneprest Olav Nese vil lensmannen da fortelle kort om situasjonen, før en prest vil snakke litt om mestring i en slik tragisk situasjon som Årdal nå opplever.

— Deretter skal vi spille litt musikk som noen venner av avdøde har plukket ut, forteller Nese.

Trippeldrapet rammer naturligvis lokalsamfunnet hardt.

— Årdal er en liten plass. Dette angår oss alle, sier Nese.

- Bussjåføren var en kjernekar

Arve Kvernhaug blir beskrevet som en kjempekar av sine kolleger.

— Han var omgjengelig og utadvendt. En kjempekar, rett og slett. Han var godt likt av absolutt alle, sier daglig leder Kristoffer Kvamme i Jotunheimen Valdresruten Bilselskap.

Han forteller at de har hatt en tung dag i dag.

— Vi har snakket sammen, og prøvd å ta vare på hverandre. Det er helt uforståelig at slike ting kan skje. Vi er fremdeles i sjokk, sier han.

På kontoret har de i dag hatt en minnestund, og ledelsen har svart på spørsmål fra Kvernhaugs kolleger.

Han forteller at et av samtaleemnene som har gått igjen er sikkerheten på bussene.

— Vi tenker på det til stadighet, og det vil sikkert bli satt enda større fokus på i de kommende dagene. Vi må tenke på hva vi kan gjøre for passasjerer og sjåfører sin trygghet. Dette er rett og slett helt forferdelig, særlig siden vi har vært borti tilsvarende episode for ti år siden, sier han.

30-åringen skal foreløpig ikke ha fått oppnevnt noen forsvarer. Det er også uklart om han vil bli forsøkt avhørt på sykehuset eller om dette vil bli foretatt etter at han er utskrevet.

PRESSEKONFERANSE: Politimester Ronny Iden informerte om drapssaken på Florø politistasjon tirsdag formiddag.
ODDLEIV APNESETH