For de andre tiltalepunktene har førstestatsadvokat Erik Erland Holmen bedt om frifinnelse, på grunn av den lange tiden som har gått siden ekteparet Fagereng angivelig ble utsatt for innbrudd og trakassering.

— Tiden har løpt fra oss. Det ville krevd for mye av oss å iretteføre disse forholdene, sier aktor i saken, politiadvokat Liv Versland Seland.

120 dagers fengsel

13 år etter at Anne Grethe Fagereng ble dømt til 120 dagers fengsel i Gulating lagmannsrett for forsikringssvindel og falske politianmeldelser, satt hun i går på tiltalebenken igjen. Gjenopptakelseskommisjonen avgjorde i fjor at saken skulle tas opp på nytt. I går begynte rettssaken i Agder lagmannsrett. Påtalemyndigheten mener fortsatt at hun er skyldig i ett tilfelle av falsk anmeldelse og forsikringsbedrageri.

— Hennes forklaring er preget av at det er 16 år siden dette skjedde, men hun husker det meste. Hun er sliten etter første dag i retten. Det dreier seg om traumatiske opplevelser for henne, sier forsvareren, advokat Helge Wesenberg.

Saken mot Anne Grethe Fagereng og tidligere bergensrådmann Ragnar Fagereng, rystet Bergen på 1990-tallet. Mens hun ble dømt i lagmannsretten, ble ektemannen frikjent. Tidligere politimester Rolf B. Wegner gikk fra stillingen etter å ha blitt beskyldt for å ha forsøkt å presse gjennom en henleggelse av saken.

Se og Hør-vitne

Etter dommen i 1998 var det stille om saken i mange år, før bergenseren Stian Njøten sto frem i Se og Hør i 2006 og hevdet at det var han som hadde trakassert ekteparet.

Ekteparet har hele tiden benektet å ha levert falske anmeldelser.

— Det er klart det er en påkjenning å ha en sak hengende over seg som man aldri blir helt ferdig med, sa Ragnar Fagereng da avgjørelsen om gjenopptakelse kom i fjor.

Både Njøten, Se og Hør-journalisten, og privatetterforsker Ola Thune skal vitne i rettssaken.

Det er fire tilfeller av angivelig falske anmeldelser som er gjenopptatt:

  • September 1994: En person skal ha knust baderomsvinduet mens Anne Grethe Fagereng sto i dusjen hjemme.
  • Oktober 1994 : En person skal ha knust en rute på boligens bakside og truet henne.
  • August 1995: Hun skal ha blitt overfalt i en gangtunnel av to unge gutter som rispet henne i ansiktet, rev av henne brillene og rev i klærne hennes.
  • November 1995 : Ekteparet skal ha funnet et trusselbrev utenfor boligen. For tre av forholdene mener altså påtalemyndigheten at det har gått for lang tid til at det er mulig å bevise at Anne Grethe Fagereng leverte anmeldelser mot bedre vitende.

— Vi mener at vi fortsatt kan føre bevis for at overfallet i gangtunnelen ikke fant sted. Bakgrunnen er vitneforklaringer fra en nabogutt og to polititjenestemenn som kom til stedet etter kort tid, sier Seland.

I etterkant leverte Fagereng en skademelding over ødelagte gjenstander med et erstatningskrav på 9171 kroner. Hun er dermed også tiltalt for forsikringsbedrageri.

Det er satt av syv dager til saken. Ekteparet ønsker ikke å gi noen kommentarer til BT så lenge rettssaken pågår.