Det belgiske ekteparet ankom forrige uke Bergen med cruiseskip fra Oostende i Belgia. Etter oppholdet i Norge skulle skipet videre til Island, før de skulle returnere til Belgia.

Slik ble det ikke.

Kvinnens 52 år gamle ektemann ble påkjørt av en bossbil på Dokkeskjærskaien om ettermiddagen torsdag 25. juli, idet han skal ha gått bort på kaikanten for å fotografere. Lastebilen skal ha holdt på å rygge etter å ha hentet en container med boss fra cruiseskipet «Voyager». Politiet har tidligere opplyst at den 52 år gamle mannen ble slept med under lastebilen over en strekning på cirka 30 meter.

Han fikk alvorlige skader i ulykken, og døde under ett døg senere — natt til sist fredag - på Haukeland universitetssykehus.

— Hun har det fryktelig tungt. Dette kom som lyn fra klar himmel, sier kvinnens bistandsadvokat Arild Dyngeland.

— Det er ikke unaturlig med et erstatningskrav motsjåføren i forbindelse med en eventuell rettssak. Jeg har informert enken etteravdøde om den muligheten. Men nå har hun helt andre ting å tenke på. Ogforeløpig er det bare en siktelse i saken, sier Dyngeland.

Får hjelp av sin bror

Torsdag ettermiddag dro enken tilbake til Belgia med flyfra Bergen. På flyet var også mannens kiste.

Ulykken skjedde inne på det lukkede kaiområdet, da turistene fra cruiseskipet «Voyager» var på vei tilbake til båten etter å ha tilbrakt dagen i Bergen.

Flere lastebilsjåfører har siden gått ut og kritisert sikkerheten ved havnen, og gitt uttrykk for at de har ventet på at en ulykke skulle skje.

Bistandsadvokaten sier dette på spørsmål om enken har gjort seg noen tanker om sikkerheten på Dokkeskjærskaien:

— Det er klart hun lurer på hvordan noe slikt kunne skje, men det er ikke det viktigste nå.

Kvinnen har fått hjelp av sin bror, som er kommet fra Belgia for å bistå. Ifølge bistandsadvokaten har kvinnen foreløpig ikke tenkt på om hun vil gå til sivilt søksmål mot sjåføren. Sjåføren, en norsk mann i slutten av 20-årene, er siktet for uaksomt drap.

— Nå er man mest opptatt av å snakke om det som har skjedd og bearbeide sorgen før man fordeler skyld, sier Dyngeland.

Takknemlig for hjelp

Kvinnen er takknemlig for all den hjelp og bistand hun har fått i forbindelse med det tragiske dødsfallet.

— Hun er informert om at jeg snakker med media, og hun hadde et ønske om at jeg skulle formidle at hun er veldig takknemlig for hjelp fra personalet på intensivavdelingen på Haukeland sykehus, personalet på Haukeland hotell, den belgiske konsulen og alle andre som har hjulpet og støttet i denne tunge tiden, sier Dyngeland.

— Det er klart det er vanskelig å oppleve et slikt dødsfall i utlandet. Det har vært utfordringer i forhold til at hun ikke kjenner systemene. Hun er veldig takknemlig for at ting har kommet til henne, og føler hun har fått gode forklaringer og hjelp fra de involverte.