Jonas Hugenholtz og Jens van der Veldt hadde begge møtt opp ved Hanseatisk Museum for å få et glimt av Dronnin Beatrix.

— Vi gleder oss til å se henne. Hun er så fin, mente de to guttene som også var med på å synge nederlandske sanger for dronningen.

I Nederland har Dronning Beatrix stjernestatus og hvert år markeres Dronningens dag hvor folket hyller den populære monarken.

Da dronningen ankom sammen med det norske kongeparet og ordfører Gunnar Bakke (Frp), gjorde de to guttene store øyne.

— Det var gøy dette, konkluderte de to guttene.

Varm velkomst

Mange hadde samlet seg på bryggen for å motta hennes majestet dronning Beatrix ankom med kong Harald og dronning Sonja.

De to dronningene og kong Harald fikk omvisning av forfatteren Gunnar Staalesen ute på Bryggen og innover i de smale gangene mellom de gamle husene. Staalesen fortalte både om Bryggens historie og dagens situasjon.

Dronningen var spesielt interessert i å høre om hvilke forberedelser som gjøres i Bergen og på Bryggen for å møte den ventede havstigningen.

— Det er jo litt spesielt å vise to dronninger og en konge rundt. Det var veldig hyggelig, sier Staalesen.

Fra Bryggen gikk de kongelige og følget rett om bord i Kystvaktens nyeste skip, KV Bergen, der de fikk en orientering om situasjonen for de ulike fiskeslagene i Nordsjøen.

Statsbesøket til den nederlandske dronningen startet i Oslo tirsdag og avsluttes lunsj på Fløien og besøk på Edvard Griegs hjem Troldhaugen i Bergen torsdag ettermiddag.

QUEENS DAY: I Nederland er dronning Beatrix svært populær. Det feires med dronningens dag, hvor man ærerer kongehuset med de nederlandske farger. FOTO: Pål Engesæther
QUEENS DAY: Fra feiringen av dronningens dag i Nederland. FOTO: Pål Engesæther
QUEENS DAY: Fra feiringen av dronningens dag i Nederland. FOTO: Pål Engesæther