Iført en stor, hvit håndduk over ansiktet og overkroppen, ble den 36 år gamle bergenskvinnen ført inn i retten lørdag formiddag.

Noen minutter tidligere ble hennes 47 år gamle venninne fengslet i fire uker. Politiet har siktet kvinnene for forsettlig drap på Sigmund Gravdal (65), som ble funnet ille tilredt i sitt hjem på Sandvoll i Kvinnherad onsdag kveld.

— Var ikke i huset

Klienten hans stilte seg bak en gardin etter å ha blitt ført inn i rettssalen, og begrunnet det med at hun ikke ville bli fotografert.

36-åringen nekter for å ha noe med drapet å gjøre, men må de neste fire ukene sitte varetektsfengslet. Hun anket rettens kjennelse på stedet.

— Det har ikke skjedd noe drap mens hun har vært i huset, har hun forklart til meg, sier kvinnens forsvarer, Frode Skogvold.

Kvinnen er fra før dømt for vinnings— og narkotikaforbrytelser. Skogvold bekrefter at han har representert kvinnen i straffesaker tidligere.

— Hun er ingen voldelig person. Dette er en kvinne som dessverre er havnet litt på kjøret, og som dermed har vært involvert i mindre kriminalitet. Det å plutselig være involvert i en drapssak er sjokkerende for henne, sier forsvareren.

Fant ham død

36-åringen har i avhør med politiet forklart at hun kom til Gravdals bolig i bil sammen med den medsiktede 47-åringen sent tirsdag kveld. De tre drakk alkohol sammen, før noe gikk fryktelig galt i løpet av natten og morgenen etter.

Kvinnen har forklart at hun ikke var sammen med de to andre hele tiden, og at drapet må ha skjedd mens hun var ute på en av sine turer.

36-åringen har videre opplyst at hun fant Gravdal død, med store hodeskader, onsdag ettermiddag. Da hadde kvinnen politiet mener utførte selve drapet, allerede forlatt stedet.

- Varslet politi og taxisjåfør

Rundt klokken 16.30 satte 36-åringen seg i en taxi og ba om å bli kjørt til Rosendal, en kjøretur som vanligvis tar rundt en halv time.

Der forklarte hun om det hun hadde sett, både til taxisjåføren og en politibetjent som stanset bilen rundt klokken 17. Politiet oppfattet imidlertid ikke hva kvinnen sa, og hun ringte derfor politiet flere timer senere, ifølge forsvarer Skogvold. Ved midnatt slo politiet drapsalarm.

— Det er ikke hennes skyld at ikke politiet ikke fikk med seg hva hun sa da de stoppet taxien. Hun er ikke tatt i løgn så langt, og det styrker min tro på at hun snakker sant når hun sier at hun ikke har noe med drapet å gjøre, sier forsvareren.

Flere vitner har observert de siktede onsdag.

Full isolasjon

Politiadvokat Eli Valheim fikk altså medhold i fire ukers fengsling for begge de siktede. To av ukene må kvinnene tilbringe i full isolasjon. Valheim begrunnet fengslingen med bevisforspillelsesfare, men ville lørdag ikke si noe utfyllende rundt hva siktelsen bygger på.

— Jeg konstaterer at vi fikk rettens medhold for begge to, og jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer i saken for øvrig, sier hun.