— Hun blødde kolossalt. Det virket som en evighet før ambulansepersonellet kom, sier Jan Arne Spilde om de dramatiske minuttene utenfor diskoteket.

Han sto like ved siden av jenten, utenfor inngangsdøren, da den væpnete 18-åringen dukket opp. Både inne i diskoteket og utenfor var det fullt av ungdom, samlet til den månedlige festen med 16-årsgrense for elever ved Odda videregående skole.

— Jeg var helt sikker på at det var et lekegevær. Så smalt det plutselig, sier Spilde. Ute på fortauet brøt det ut full panikk. En rekke ungdommer hylte og skrek, mange skjønte ikke hva som var skjedd.

Jan Arne Spilde prøvde så godt han kunne å ta seg av skuddofferet.

— Jeg holdt henne i hånden. Hun falt bare rett ned, sier han stille.

— Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis halspulsåren hadde blitt truffet.

Skjøt fra to meters hold

Ifølge Spilde og flere andre vitner snakket jenten i telefonen da hun ble skutt.

— Haglladningen må ha truffet henne over hånden som holdt telefonen. Jeg tror den tok av for en del av skuddet, sier Joe Gunnar Fjæra (19), som også sto utenfor døren da det smalt.

— Han kom rundt hjørnet med et dobbeltløpet haglgevær i hendene, og skjøt to skudd, forteller Joe Gunnar Fjæra. Han mener 18-åringen sto bare et par meter fra døren og offeret da han fyrte av.

Politiet mente i går kveld at det jenten ble truffet av det første skuddet, mens det andre gikk inn døren på diskoteket.

— Etter det andre skuddet sprang han inn. Heldigvis hadde han ikke flere skudd i geværet da, sier Fjæra.

- Han sa ingenting

Bjørn Magnus Sekse (16) sto på andre siden av gaten da 18-åringen åpnet ild.

— Han sa ingenting før han skjøt, og virket ikke spesielt full. Han var ganske rolig, forteller Sekse.

Det hele var over på få sekunder. Ungdommene som tok seg av jenten fikk i går skryt av lensmann Øyvind Rosseland. Hun ble fløyet med luftambulanse til Haukeland sykehus, der hun i går ble operert for skuddskadene. Tilstanden var i går kveld alvorlig, men stabil, ifølge sykehuset.

Da det hadde roet seg utenfor diskoteket, samlet mange ungdommer seg i soknehuset i Odda, der kommunens kriseteam åpnet dørene.

Utover formiddagen i går samlet en rekke unge seg på åstedet. Hoderystende diskuterte de det som hadde skjedd. Noen omfavnet hverandre, andre sto i små grupper og snakket lavmælt. De aller fleste hadde vært til stede om natten, enten innenfor på diskoteket eller ute i gaten.

— Jeg har ikke sovet i hele tatt i natt, bare snakket om det som skjedde, sier Joe Gunnar Fjæra.

DAGEN DERPÅ: – Jeg holdt henne i hånden. Hun falt bare rett ned, sier Jan Arne Spilde (til v.). I går vendte han tilbake til diskoteket sammen med vennene (fra høyre:) Oddmund Seljestad, Arild Kvalvåg og Kjell André Mala.
EIVIND H. NATVIG