Han deler Carl I. Hagens syn at fremgangen kan være kortvarig, men slår fast at Frp nå har etablert seg som det ledende opposisjonspartiet mens Høyre snart må regnes som et mellomparti.

Meningsmålingen gir Fremskrittspartiet den største oppslutning noensinne med 31 prosent av velgerne bak seg.

Innenfor normale feilmarginer kan tallene på VGs partibarometer bety at hver tredje nordmann ville stemt på Fremskrittspartiet dersom det var valg i morgen.

Arbeiderpartiet får på samme målingen en oppslutning på 32,9 prosent som innenfor samme feilmargin kunne gitt et tilsvarende valgresultat.

– Krevende balanse

På dagens VG-måling faller Høyre med 2,9 prosentpoeng.

Høyres leder, Erna Solberg, mener noe av forklaringen skyldes at det er krevende å kommunisere et balansert syn der man både skal ta hensyn til ytringsfriheten og unngå å skape avstand til innvandrermiljøene.

Også Solberg oppgir karikaturtegningene som eneste grunn til den sterke forskyvningen.

Hun mener Høyre kanskje kunne ha ligget noen prosentpoeng høyere ved å kopiere Frps holdning til karikaturene, men sier det åpenbart ville ha skadet Høyres troverdighet på lang sikt.

Frps påtroppende formann, Siv Jensen, mener uroen omkring tegningene av profeten bare er en av mange saker som har løftet Fremskrittspartiet denne gang. Hun avviser at partiet har slått politisk mynt på striden rundt karikaturene.

Risikosport

I det synet får hun ingen støtte av professor Aarebrot som viser til at Frp ga sin støtte til regjeringens håndtering av saken. Den støtten varte i 24 timer.

– Senere har partiet gjort sitt beste for å utnytte denne saken til egen vinning, sier Aarebrot.

Han mener det er en risikosport av Frp å knytte sin skjebne til nyhetsbildet og situasjonen i Midtøsten på denne måten.

– Så lenge nyhetsbildet er slik vi nå har sett det, betyr det at Frp vokser. Skulle urolighetene utenfor Norge føre til at norske liv går tapt eller vitale økonomiske interesser rammes, kan det lett slå den andre veien.

– Men det jeg forstår minst er at Frp driver med dette på et tidspunkt da det er tre og et halvt år igjen til neste valg, sier Aarebrot.

- UTNYTTER SAKEN: FrP har gjort sitt beste for å utnytte denne saken til egen vinning, sier Frank Aarebrot. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ